Medic roman, adevarul din spitalele romanesti: “Locuri de ATI sunt, slava domnului, in Bucuresti, dar nici un spital nu “se murdareste” cu COVID

Medicul Cristian Baicus a postat, pe contul sau de Facebook, un mesaj in care descrie situatia reala din spital. Iata mesasajul integral.

“Pentru cei care cred ca au descoperit America de cand cineva i-a invatat sa imparta nr de teste pozitive la nr total de teste: va anunt ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Sa luam numaratorul, nr de teste pozitive (inca nu-mi vine sa cred ca cineva poate fi atat de nesimtit incat sa vanda nr de teste ca nr de nou infectati si sa dezinformeze atat de mult!…).

Inainte numarul de teste pozitive contineau mult mai multe retestari, deci era o diferenta mai mare intre nr de teste si nr de noi imbolnaviri: pana la externare, se faceau multe teste, pana pacientul se negativa, mie mi s-au facut vreo 3 (in total am avut 5 pozitive), celor care s-au negativat mai tarziu li s-au facut si 10!

Citeste si articolul :   Romania are curba cu cea mai mare crestere, depasind chiar media europeana.

Acum nu se mai retesteaza, conform ordinului, decat la 8 zile cei din spital (mai rar se retesteaza, cand trebuie sa-i trimiti in azil si nu-i primeste), iar cei care nu vor sa stea in spital nu se retesteaza deloc. Asadar, acum numaratorul reflecta mult mai aproape numarul de noi infectati. Sa luam numitorul.

Publicitate

La inceput erau testati doar cei care aveau simptome, sau contactii lor, deci probabilitatea pretest era mult mai mare, si de aceea si proportia de pozitivi era mai mare.

Ba mai mult, multi simptomatici nici nu erau testati, li se spunea sa se izoleze acasa (unii dintre ei au insistat foarte mult sa fie testati, si dupa aceea au regretat amarnic, pentru ca au iesit pozitivi si au fost dusi cu izoleta si internati cu forta in spital, pana la cele 2 teste negative…).

Acum se testeaza mult mai multi, care au probabilitate mica de boala (ganditi-va numai la miile care pleaca in concediu, si care sunt sanatosi). In concluzie, la acelasi numarator, sunt mai multi nou diagnosticati, si la acelasi numitor, boala este mult mai diluata, deci in concluzie nu mai comparati procentul de acum cu cel din aprilie-mai, acelasi procent acum inseamna mai multi bolnavi decat atunci!

Citeste si articolul :   Doliu in lumea medicala din Romania. S-a stins din viata reputatul pneumolog

Si asta vedem si noi in spital, numarul a crescut, dar mai ales s-a modificat tipul de pacient: daca inainte majoritatea erau asimptomatici, si multi batrani cu Alzheimer din azile care veneau cate 14 pe noapte, acum avem pacienti cu boli de fond, si mai gravi dpv al COVID-ului, astfel incat terapia noastra intensiva s-a umplut pentru prima data.

Multi pacienti din judetele limitrofe, inclusiv Arges. In paranteza fie spus, marti noaptea ultimul loc in ATI tocmai fusese ocupat de un pacient de 84 de ani cu Alzheimer, si nu am mai avut unde pune unul de 58, incat pe acesta cu greu l-a transferat colega mea la ATI Ploiesti, in Bucuresti nemaifiind locuri (adica nu mai sunt locuri in spitalele desemnate COVID, ca locuri de ATI sunt, slava domnului, in Bucuresti, dar nici un spital nu “se murdareste” cu COVID…)”, este mesajul postat de medic.

https://www.facebook.com/cristian.baicus.9/posts/10220282652751076

Sursa foto Cristian Baicus

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.