Un nou simptom al infectarii cu COVID-19 se adauga listei, potrivit medicilor spanioli

Un alt simptom COVID-19 se alatura listei. In timp ce eruptiile pe piele au fost legate de mult timp de noul coronavirus, medicii din Spania raporteaza ca, in unele cazuri, apar eruptii cutanate in interiorul gurii.

Eruptiile sunt clinic cunoscute sub numele de enantem si nu este surprinzator ca apar cu COVID-19, a spus un dermatolog din SUA care nu a fost implicat in studiu, potrivit consumer.healthday.com.

„Un enantem este o eruptie cutanata (pete mici) pe membranele mucoase”, a explicat dr. Michele Green, care lucreaza la Lenox Hill Hospital din New York. “Este foarte frecvent la pacientii cu infectii virale, cum ar fi varicela. Este caracteristic pentru multe eruptii virale sa afecteze mucoasele.”

Noul studiu spaniol a fost publicat pe 15 iulie in JAMA Dermatologie . Cercetatorii condusi de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienti diagnosticati la inceputul lunii aprilie cu COVID-19 si eruptii cutanate asociate, scrie

Dintre acesti pacienti, sase pacienti (29%) aveau enantem pe interiorul gurii. Pacientii afectati au varste intre 40 si 69 de ani, a spus echipa, iar patru din cei sase au fost femei.

Citeste si articolul :   857 de cazuri de COVID-19 si 63 de decese, in ultimele 24 de ore, in Romania

Eruptia bucala a aparut  cu doua zile inainte de debutul altor simptome COVID pana la 24 de zile dupa, cu un timp mediu de aproximativ 12 zile dupa debutul simptomelor.

In cele mai multe cazuri, enantemia nu parea sa fie legata de niciun medicament pe care pacientii il luau, consolidand in continuare ideea ca era vorba despre boala cu noul coronavirus care a facut ca pete rosiatice sa apara.

Cat de raspandit este acest simptom cu COVID-19, este inca necunoscut, deoarece “din cauza problemelor de siguranta, multi pacienti cu COVID-19 suspectati sau confirmati nu au cavitatea orala examinata”, a mentionat grupul lui Jimenez-Cauhe.

Autor