Starea de alerta se prelungeste. Reguli noi pentru urmatoarele 30 de zile. Anuntul facut de Klaus Iohannis

Actuala stare de alerta decisa de Guvern expira pe data de 17 iulie 2020. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca starea de alerta va fi prelungita cu 30 de zile.

„Am finalizat o discutie de lucru importanta pe care am avut-o impreuna cu Premierul Orban, cu mai multi ministri si consilieri prezidentiali. Am analizat situatia epidemiologica, masurile care se impun pentru perioada urmatoare si pot sa va comunic cateva lucruri.

Situatia epidemiologica nu este buna. Ati vazut ca am avut si astazi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID-19.

Este mult. Este foarte mult. Si, in acest context, dragi romani, vreau sa va spun trei lucruri: protejati-va, protejati-va si protejati si pe altii!

Purtatul mastii, pastrarea distantei sunt metode sigure pentru a opri raspandirea acestei epidemii. Respectati normele!

In aceste conditii, in care nu doar ca nu scade numarul bolnavilor, ba creste iarasi, este evident ca starea de alerta va fi prelungita cu 30 de zile. Deci, starea de alerta va fi prelungita. Insa se vor pastra doar restrictiile care sunt acum in vigoare.

Citeste si articolul :   Scandal imens. Se cere interventia presedintelui

Deci, nu se prevede acum introducerea de noi restrictii, cum, din pacate, avand aceasta evolutie, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxari.

In acest context, totusi ingrijorator, dorim sa continuam masurile care vor duce la revigorarea economica. Nu vor fi luate masuri care inhiba economia. Guvernul are in pregatire – si o sa prezinte la momentul oportun – noi si noi acte normative si hotarari care pun in practica programul de revigorare economica care a fost prezentat. Revigorarea economica este extrem de importanta dupa aceasta perioada complicata prin care am trecut.

Si tot in legatura cu revigorarea economica este si discutia pe care o voi avea vineri si sambata la Bruxelles, in Consiliul European. Este foarte important ca Romania sa obtina o suma cat mai consistenta pentru revigorarea economiei. Pentru asta ma voi lupta acolo – impreuna cu mine toata echipa Romaniei.

In concluzie, starea de alerta continua. Atentie, protejati-va, protejati-i pe ceilalti! Va multumesc si va doresc multa sanatate!” a declarat Klaus Iohannis la finalul sedintei de la Palatul Cotroceni.

Citeste si articolul :   Elevii sunt revoltati. Uniforma ar putea deveni iar obligatorie in scoli!

Ministrul Sanatatii a spus ca se impune prelungirea starii de alerta.

„Se impune prelungirea starii de alerta. Noi avem si o evaluare facuta cu care vom merge ca si propunere in CNSU, la premierul Ludovic Orban si la presedinte”, a mentionat ministrul Sanatatii in Parlament.

Autoritatile ar putea impune noi restrictii, daca situatia epidemiologica din Romania se inrautateste, a confirmat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

„Singura chestie este sa te duci inapoi sa pui restrictii. Restrictii se pot pune. Poate nu national. Si trebuie, la un moment, sa vedem cum evolueaza si s-ar putea sa ajungem sa avem nevoie sa aplicam restrictii zonale, locale, in anumite zone. Deci, este posibil”, a spus Seful DSU.

Unele zone ar putea fi izolate

„Acum, sa vin sa ma pronunt pe aceasta chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am sa o fac. N-am decat un singur lucru sa spun: atentie, pentru ca daca situatia se agraveaza si unele zone, in care cresterea este mult mai mare decat in altele, este posibil ca anumite zone sa ajunga sa fie izolate”, a mai spus Arafat.

Autor