Raed Arafat, anunt de ultim moment: Ce nu trebuie sa facem

Seful DSU, medicul Raed Arafat, a anuntat intr-un interviu realizat de Digi 24, ca Romania se afla intr-un moment de rascruce. In ultimele zile s-au inregistrat sute de cazuri de infectari cu noul virus.

Tinand cont de aceasta situatie critica, autoritatile sunt nevoite sa limiteze anumite activitati care ar duce la o mare respandire a virusului.

„Haideti sa vedem ce urmeaza in urmatoarele zile. Pana acum, ceea ce este cert este ca trendul este crescator. Nu este descrescator, nici nu este stabil. Este un trend crescator. Toate datele arata acest lucru. In ultimele 14 zile am crescut, daca nu gresesc, cu vreo 30 si ceva la suta. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fara masuri restrictive, pe care stiu ca nu le vrea nimeni, este ca populatia sa fie cat mai cooperanta si sa respecte regulile care au fost recomandate si sa nu mai asculte toate prostiile care se vehiculeaza pe retelele de socializare”, a declarat Raed Arafat.

Peste 50% din infectiile cu coronavirus sunt transmise de asimtomatici.

„Astazi am primit un studiu care a aparut in Statele Unite. Este un studiu al Universitatii Yale (…) care spune ca mai mult de 50% din infectiile Covid 19 sunt transmise de oameni infectati fara simptome de infectie sau de boala, care nu tusesc, nu stranuta, nu au febra si pe care nu ii banuim ca ne pot infecta (…)

Libertatea individuala are limitele ei. Toti apreciem libertatile noastre si libertatile care ne ofera o democratie, dar este o limita. Aceasta limita este cand dreptul meu deja afecteaza drepturile celorlalti din jurul meu si, fara voia lor si fara chiar cunostinta, pentru ca e pot sa treaca pe langa tine, tu esti un asimptomatic care nu vrea sa stea in autoizolare, pleaca din spital, nimeni nu poate sa te urmareasca, sau esti simptomatic, stranuti, tusesti, dar te simti bine.

Exista si aceasta forma. Te duci acasa la familia ta. Tu spui ca te izolezi, esti cu familia, stranuti, tusesti, dupa care familia ta merge si lucreaza, merge la lucru, copilul merge si se joaca cu copiii vecinilor si asa mai departe.Aceasta boala se raspandeste. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuala. Exista totusi libertatea populatiei si a oamenilor care nu vor sa se infecteze”, a explicat Secretarul de Stat.

Lista rosie cu activitatile interzise

Citeste si articolul :   Stare de alerta! Masuri noi pe teritoriul Romaniei: Inchiderea temporara, totala sau partiala, a unor puncte de trecere a frontierei de stat, lista

Seful DSU a prezentat Lista rosie emisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu cele mai periculoase activitati,  pe care trebuie sa le evitam.

„In rosu, avem teatrele – in spatiu inchis, lacasele de cult, transportul public in comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile in interior, barurile, cluburile de noapte. Toate sunt considerate cele mai periculoase. La nivel portocaliu avem salile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul in birou – daca este cu mai multe persoane, restaurantele in spatiu inchis”, a transmis Arafat.

Ce se intampla cu masurile de relaxare

 „Nu ai cum sa vezi 555 de cazuri si sa vii sa spui ca o sa relaxam in plus. Asteptam sa vedem ce se intampla cu aceste cazuri. Mai ales aceste activitati considerate riscante”, a spus in incheiere Raed Arafat.

Autor