Unda verde, s-a aprobat. Carantina si izolare, obligatorii in Romania. Se dau amenzi mari

Executivul a aprobat Legea privind instituirea masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de epidemie si risc biologic. Conform proiectului aprobat, carantina, izolarea si spitalizarea bolnavilor de coronavirus vor fi din nou obligatorii.

Cei care nu vor respecta noile masuri vor fi amendati cu pana la 20.000 lei. Proiectul va fi trimis in Parlament pentru dezbatere si adoptare in procedura de urgenta.

Nelu Tataru, a declarat, dupa sedinta executivului, ca proiectul de lege privind implementarea unor masuri de sanatate publica in situatii de risc epidemiologic si biologic a fost aprobat si va trimis trimis catre Parlament, in regim de urgenta.

“Astazi a fost aprobat in sedinta de Guvern un proiect legislativ care sa initieze niste masuri igienico-sanitare pentru situatii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona si controla pandemia prin care trecem. Ati putut observa de vineri si pana astazi modificarile de observare sau de abordare a tot ce a insemnat carantina, a tot ce inseamna izolare, chiar si internarea in spital”, a spus Ministrul Sanatatii la finalul sedintei Executivului.

Totodata, ministru a tinut sa precizeze ca autoritatile centralizeaza datele despre numarul de persoane care au parasit izolarea sau carantinarea voluntara si au solicitat punerea in concordanta cu decizia CCR.

“Daca e sa facem o evaluare de ieri pana astazi, desi astazi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferenta de numar de pacienti in spitale de 550. Deci, va ganditi ca avem 300 de ieri, cu 250, 550 mai putini pacienti internati, in acest moment, in spitale. Suntem intr-un moment in care acest proiect de lege a fost aprobat in sedinta de Guvern, va merge in regim de urgenta in Parlament, sper ca un interes national, un interes de sanatate publica, sanatatea poporului roman sa nu lase loc de interpretare politica”, a mai spus Ministrul Sanatatii

Seful DSU, Raed Rafat,  a mentionat ca proiectul de lege cuprinde o noua definitie a carantinei precum regulamentul international sanitar, ca izolarea la domiciliu este solutia la care se va recurge doar cand capacitatea spitalelor este depasita.

Citeste si articolul :   Anuntul ministrului Sanatatii. Ne asteptam ca inca 200.000 de romani sa revina in tara. O noua ordonanta militara urmeaza sa fie publicata curand.

“Am incercat sa fie cat mai clari termenii. Termenul de carantina are acum o definitie asemanatoare cu Regulamentul International Sanitar, ea reprezinta o masura de prevenire a bolilor infecto-contagioase, constand in separarea fizica a persoanelor sanatoase, suspecte de a fi infectate sau purtatoare a unui agent patogen, de alte persoane, in spatii special desemnate de autoritati, la domiciliu sau in locatia declarata de catre persoana carantinata.

Deci carantina de acum in colo se va referi la persoane care sunt sanatoase, dar care pot fi expuse, pot fi in perioada de incubatie si asa mai departe”, a precizat Arafat.

“Termenul de izolare reprezinta o masura care consta in separarea fizica a persoanelor bolnave, cu o boala infecto-contagioasa sau ale persoanelor purtatoare ale unui agent patogen, in vederea monitorizarii starii de sanatate, aplicarii unui tratament adecvat in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbeste in mod deosebit de internarea pacientului”, a mai spus Seful DSU.

“La toate acestea poate fi luata masura carantinei. Prin exceptie, in cazul in care un medic constata transmiterea comunitara, mai ales daca vine cineva care vine cu o boala neidentificata, atunci acesta poate decide izolarea in unitatea respectiva si informeaza Directia de Sanatate Publica Judetean sau Directia de Sanatate Publica bucuresti. Adica el nu trebuie sa astepte ordinul ministrului”, a punctat Arafat.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.