Epidemiologul Emilian Popovici, verdict dur: Ce ne asteapta in luna august

Medicul Emilian Popovici, trage un semnal de alarma. Daca masurile sanitare nu vor fi respectate, numarul cazurilor de infectare cu noul virus va creste considerabil. Se va putrea putea ajunge chiar si la 800 de noi cazuri de coronavirus pe zi in luna august, avertizeaza vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Medicul Emilian Popovici a mentionat ca atunci cand oamenii nu respecta masurile si regulile impuse de aceasta pandemie nenorocita, numarul cazurilor va creste.

In acest mod de la inceputul lunii iunie, am ajuns la un numar bazal de reproducere de peste 1. „Ramintesc ca numarul bazal peste 1 inseamna o crestere a epidemiei”, a spus medicul epidemiolog.

“Daca mergem dupa scenariul de 1.1, facut de dl. Valentin Parvu si ne gandim ca acest numar bazal se va mentine, practic, in jurul datei de 23 august vom avea in jur de 800 de infectii noi pe zi, ceea ce va insemna o corespondenta in Terapia Intensiva de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situatie pe care sistemul ar trebui sa o poata gestiona. Dar, ne putem pune intrebarea, daca aceasta situatie va persista, ce se va intampla in septembrie? Chiar daca se mentine un numar bazal de reproducere, sa zicem, relativ stabil, in timp numarul de cazuri in ATI va creste. Lucrurile trebuie reglate dupa aceste cifre, care nu pot gresi semnificativ, pentru ca, pana acum, proiectiile au fost corecte”, a spus Emilian Popovici.

“Daca acest numar bazal de referinta ar creste la 1.2, intr-o perspectiva de cateva saptamani din momentul in care s-ar produce aceasta crestere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, in sensul ca s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a insemna o corespodenta de 1.400 de cazuri in Terapie Intensiva”, avertizeaza medicul.

Autor