Canicula loveste Romania: Cod galben in tara. Anuntul meteorologilor

ANM a emis cod galben de canicula. Astfel, Bucurestiul si inca 22 de judete din Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei, sudul si centrul Moldovei se vor afla vineri sub Cod galben de canicula, potrivit anuntului facut de meteorologi.

In zonele enumerate mai sus, temperaturile maxime vor ajunge si la 35 – 36 de grade Celsius si chiar 37 de grade. Tot meteorologii au anuntat ca indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati, astfel ca disconfortul termic va fi accentuat.

Avertizarea vizeaza judetele Iasi, Bacau (partial), Vaslui, Vrancea (partial), Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta (partial), Ialomita, Calarasi, Prahova, Giurgiu, Dambovita, Teleorman, Arges, Valcea, Gorj si Mehedinti (partial), Dolj, Olt, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Meteorologii noteaza ca indicele temperatura umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati pe arii restranse si in restul zonelor de campie si podis. In sud-estul teritoriului vremea se va mentine caniculara si la finalul saptamanii.

cod-galben

Vremea la mare si la munte

La munte, vremea va fi calda, dar si instabila. Vor fi perioade cu averse, fenomene electrice, vijelii si grindina, iar cantitatile de apa vor depasi 60 l/mp.

Gradul de instabilitate atmosferica va fi accentuat si in zilele urmatoare, iar ploile vor fi insemnate cantitativ.

Pe litoral, ploile nu-si vor face aparitia. Vremea se mentine calda, cu temperaturi de pana la 30 de grade Celsius pe plaja, iar apa marii va avea 26 de grade.

In zilele urmatoare, meteorologii anunta calduri mari, inclusiv pe timpul noptii, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.