Sfintii Petru si Pavel 2023. Ce e bine sa faci pentru sporul casei si pentru sanatate

In fiecare an, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel pe data de 29 iunie. In folclor, aceasta zi mai este cunoscuta si sub numele de SanPetru de Vara. Ca orice sarbatoare crestina, cu o serie de obiceiuri si traditii.

Sfintii Apostolii Petru si Pavel

Sfintii Petru si Pavel : In ziua de Sfintii Petru si Pavel se marcheaza mijlocul verii si timpul secerisului. Cei doi sfinti sunt pomeniti impreuna pentru ca s-au stins in aceeasi zi, in anul 67. Potrivit datinilor romanesti, Sfintii Petru si Pavel stau in Luna, primul la dreapta si al doilea la stanga. Petru are cheile de la poarta Raiului, astfel ca este si mana dreapta a lui Dumnezeu.

Vorbele ramase in urma lor spun ca Sfantul Petru stapaneste ploaia si caldura si are puterea de a arunca grindina peste pamant. Acesta fierbe trei zile la rand pentru a o marunti, pentru a nu afecta prea tare ogoarele.

Citeste si articolul :   4 semne ca sunteti deshidratat

Cand tunetele sunt extrem de puternice inainte de ploaie, se spune ca Sfantul Petru a pus la fiert piatra pentru grindina. Azi trebuie sa mergi la biserica, sa sfintesti mancarea facuta in ziua precedenta si sa o imparti oamenilor care sunt in nevoie.

Sfintii Petru si Pavel: Traditi, superstitii si obiceiuri

Incepand din aceasta zi, cucul si privighetorile nu mai canta.

Tot acum, se spune ca, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici, care-i calauzesc pe calatorii rataciti pe drumuri de munte sau in padure.

Sfintii Petru si Pavel 2020: Pentru sporul casei si pentru sanatate, se respecta traditia Mosilor de Sanpetru si se sfintesc la biserica pachete cu colaci, lumanari, mere dulci si mere acrisoare; apoi, aceste ofrande se impart oamenilor saraci. Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc .

Citeste si articolul :   Ce dezvaluie obiceiurile tale despre tine

Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermanoase.

Potrivit traditiei populare, se respecta sarbatoarea lupilor: nu se pun capcane si lupii nu se alunga cu focuri de arma, pentru ca aceste animale salbatice sa fie imblanzite si sa nu fure vitele din gospodarii.

In aceasta zi, in mediul rural exista obiceiul ca mamele sa pregateasca si sa daruiasca talismane pentru fiicele lor (o punguta rosie in care se pastreaza cate un catel de usturoi si frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele sa fie aparate de farmece si de iele, care le-ar fura norocul.

Sfintii Petru si Pavel 2020. Prin traditie, femeile nu au voie sa manance mere pana in ziua praznicului, pentru a nu-i supara pe cei trecuti la viata vesnica din familia respectiva. Dupa aceasta zi, tinerele fete au voie sa manance mere ; in schimb, varstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sarbatoarea Sfantului Ilie.

Autor