Nelu Tataru, anunt de ultima ora: Trecem din nou in starea de urgenta?

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru avertizeaza populatia ca Romania poate trece din nou in starea de urgenta, daca se continua cu nerespectarea regulilor si masurilor si daca numarul de cazuri continua pe panta ascendenta.

Tataru a precizat si faptul ca unele zone ar putea fi restrictionate, daca transmiterea comunitara este din ce in ce mai mare.

Vine valul doi?

Nelu Tataru a mai spus ca, deocamdata, trebuie ca toate fortele sa fie concentrate pe primul val al pandemiei si pe gestionarea situatiei actuale. Ministrul a declarat ca valul doi de coronavirus va inseamna, de fapt, declararea unei noi stari de urgenta si mult mai multe restrictii pentru cetateni.

Publicitate

„Acolo unde vom vedea ca se trece la o transmitere comunitara accentuata, unde vedem ca apar focare, unde anchetele epidemiologice ne sesiseaza aceasta crestere exagerata, pot veni si restrictii de izolare, de carantinare a anumitor zone, precum si daca ne gandim la un agent economic, care nu respecta reguli, pot merge pana la a izola acel agent economic.

Suntem intr-o perioada si intr-un moment in care gestionam trei perioade de relaxare, weekend-uri prelungite, vreo doua weeekend-uri prelungite, masura in care asimptomaticii merg ina zecea zi acasa, multi dintre ei fiind cu un test pozitiv, totusi, si gandindu-ne ca vrem de la 1 iulie sa facem alte masuri de relaxare.

Citeste si articolul :   In aprilie ar putea ajunge, in Romania, al patrulea vaccin: "Are un avantaj foarte mare"

Conditiile sunt foarte clare: respectarea acelor norme, acelor masuri de precautie, precum si normele de functionare si desfasurare a acelor relaxari. Suplimentar a venit acum si externarea asimptomaticilor, in anumite conditii. Cel care este cu un test negativ are o viata normala dupa cele zece zile, dar cel care este cu un test pozitiv ramane in izolare acele patru zile, o izolare care va fi monitorizata”, a declarat Tataru

Nelu Tataru spune ca doar prn starea de urgenta sunt avute toate instrumentele necesare pentru gestionarea situatiei, in cazul in care se ajunge la o explozie a numarului de cazuri.

„Vedeti dumneavoastra, starea de urgenta ne-a dat acea coordonare. In momentul in care vom avea necesitatea unei stari de urgenta, vom avea si o coordonare. Eu sper ca primul val al pandemiei sa ne fi invatat ceva si pe noi, ca Ministerul Sanatatii, si pe managerii de spitale si sa putem coordona, daca nu unitar, macar consolidat si solidar, orice efort pe care o sa il avem in eventualitatea unui val doi.

Romania, din nou in stare de urgenta?

“Da, cu preluarea coordonarii, dar in acest moment, haideti sa terminam primul val, sa vedem ca am iesit, ca am iesit cu rezultate bune, ca avem un timp sau un ragaz sa ne pregatim de tot ce inseamna pregatirea unui eventual val doi, atat ca si depozite de materiale sanitare, de medicamente, de echipamente, iar eu sunt sigur ca un eventual val doi nu ne va mai prinde, o data, nepregatiti ca materiale, dar nici ca parte umana, acum stiind cu cine avem de-a face.”, a mai spus Tataru

Citeste si articolul :   "Nu exista coronavirus": Barbat de 45 de ani, testat pozitiv, refuza internarea si se stinge acasa dupa 3 zile

Ce se intampla cu relaxarea de la 1 iulie

„O sa avem o analiza maine si poimaine, dupa doua-trei zile in care avem asimptomatici acasa, dupa ce avem cele trei perioade de masuri de relaxare si dupa ce monitorizam si respectarea regulilor.”, a spus ministrul Sanatatii.

Ce se intampla cu cetatenii care calatoresc din Romania si spre Romania

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre masura izolarii in cazul calatoriilor in strainatate, dar si a persoanelor care se intorc din alte tari afectate de COVID-19.

„In masura in care avem o crestere a transmiterii in comunitate, atunci unele tari pot lua si aceste decizii (izolarea romanilor care ajung acolo – n.red.). Din punctul nostru de vedere, noi luam si reevaluam toate tarile europene la cele sapte zile. In masura in care corespund ca transmitere in tarile respective, noi luam decizia de a nu trece la izolare la domiciliu, cand vin in Romania sau cetatenilor romani care revin in Romania. Dar, ma repet, Institutul National de Sanatate Publica face o evaluare a acestor tari, precum si tarile respective isi fac evaluarea lor. Si in ceea ce ne priveste, luam deciziile in consecinta”, a mai declarat ministrul.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.