Ultima ora: Document! Din toamna, clase de maximum 10-15 elevi, 4 ore pe zi la scoala, ore de 30 de minute si cursuri online

Noul an scolar vine cu noi reguli. Incepand din toamna, clase vor avea maximum 10-15 elevi,  copiii vor sta maximum 4 ore pe zi la scoala, iar fiecare ora de curs nu va dura mai mult de 30 de minute, iar restul copiilor din clasa vor invata acasa online.

Noile reguli trebuie aplicate la redeschiderea scolilor si  se regasesc in recomandarile oficiale facute de Institutul National de Sanatate Publica. Noul document de contine regulile a fost publicat de Ministerul Sanatatii si trimis in scoli de catre DSP pe 29 mai, informeaza edupedu.ro

Documentul oficial cuprinde masurile de protectie care trebuie aplicate “pentru reluarea activitatilor in unitatile pentru educarea si instruirea copiilor si tinerilor, clasele 0-XIII, in contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea scolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului scolar 2020-2021.

In timpul orelor de curs, elevii trebuie sa pastreze intre ei o suprafata de 4 metri patrati, regula impusa si la examenele din prezent. Specialistii scriu ca “este posibila cresterea numarului de elevi in functie de conditiile locale, dar trebuie indeplinita conditia unui singur copil in banca”, insa nu este precizat ce inseamna aceasta crestere a numarului de elevi.

Publicitate

Numarul maxim de elevi pe clasa trebuie sa nu depaseasca jumatate din efectiv, iar ceilalti elevi din clasa vor face activitati online, se mai arata in noul regulament. Concret, specialistii INSP recomanda “participare alternativa a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa online a unei parti din elevi, ceilalti fiind prezenti fizic la scoala (de preferat in prima etapa, intrucat asigura un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

O alta recomandare este ca una din cele 4 ore sa se deruleze in fiecare zi in spatii deschise (cum ar fi curtea scolii).

Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de stiinte. Institutul National de Sanatate Publica sustine ca “experimentele la orele de chimie/fizica/biologie care necesita miscare si/sau interactiune stransa intre elevi nu trebuie organizate”. Pe langa asta, “elevii nu se vor muta din clasa de baza in laboratoare“, mai arata recomandarile care au statut de obligatie, dupa cum reiese din modul in care sunt formulate si din faptul ca toate masurile date de Ministerul Sanatatii prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligatii.

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toti elevii timp sa se spele cate 20 de secunde pe maini, la iesirea si la intrarea din pauze, se mai arata in documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la scoala.

Culoarele facute in aceasta perioada pentru revenirea la pregatire a elevilor pentru examenele nationale vor ramane asa cum sunt si la redeschiderea scolilor, in toamna. Cum de altfel raman in vigoare toate masurile luate in prezent, mai putin purtarea mastilor in interiorul scolii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decat in pauze, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

Mastile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea mastilor in interior pentru elevi nu este recomandata – prevede documentul INSP. Este recomandata in schimb purtarea mastilor in pauze pentru elevi.

Citeste si articolul :   Ministrul Sanatatii face un nou anunt: "Pacientul isi asuma externarea"

Reducerea timpului alocat orelor de clasa

Numarul de ore petrecute de elevi in cadrul procesului instructiv – educativ pe zi la scoala sa fie limitat. Recomandam un maximum de 4 ore pe zi, durata orei sa fie de maximum 30 minute, durata pauzei de maximum 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor.

Participare alternativa a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa online a unei parti din elevi, ceilalti fiind prezenti fizic la scoala (de preferat in prima etapa, intrucat asigura un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev).

Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber: in masura in care este posibil una dintre ore/zi sa se deruleze in spatii deschise (curtea scolii).

Amanarea si anularea manifestarilor sportive, culturale, pe timpul pandemiei in vederea evitarii aglomerarii pentru limitarea transmiterii infectiilor respiratorii;

Diminuarea pe cat posibil a deplasarilor cadrelor didactice, elevilor si a personalului unitatii in incinta acesteia.

Organizarea programului scolar:

Scolile vor trebui sa se organizeze inainte de redeschiderea lor si in functie de dimensiunea unitatii. Se vor organiza programul si activitatile scoala (intrare in clasa, iesire de la cursuri, miscarea pe coridoare), astfel incat elevii unei clase nu se intalneasca cu elevii din alte clase sau cu cei de pe acelasi etaj.

Sosirea si plecarea din scoli ar trebui organizate astfel incat sa se evite aglomerarea copiilor si a parintilor la intrarea in scoli. Aceasta organizare se va face astfel incat sa respecte urmatoarele:

Decalarea orelor de intrare:

intrarile si iesirile din unitate vor fi esalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerarile
ora de incepere a cursurilor sa fie diferita pe clase de studiu, pentru a evita aglomeratia scolarilor la triajul epidemiologic si la intrarea in scoala (de ex. decalaj de 15-20 de minute);

in consecinta, si intrarea in pauza se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare.
programul scolar adus la cunostinta elevilor sa contina orele de incepere si durata orelor la clasa si a pauzelor, precum si a pauzei/pauzelor de masa;

Organizarea spatiilor in clase

Predarea ar trebui organizata in clasa de maximum 10-15 elevi, astfel incat sa fie alocata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare elev si 4 mp suplimentar pentru profesori. Este posibila cresterea numarului de elevi in functie de conditiile locale, dar trebuie indeplinita conditia unui singur copil in banca.

Compozitia grupurilor claselor va fi neschimbata si copilul nu va putea schimba clasa sau grupul. Contactul reciproc intre grupuri va fi limitat.

Nu vor fi permise organizarea de cluburi scolare sau grupuri de hobby sau alte activitati care presupun participarea simultana a unui numar mai mare de 3 elevi.

Locurile din clasa trebuie sa fie fixe, adica dupa aranjarea elevilor, in banci, acestia nu vor mai schimba locurile intre ei pe toata perioada cursurilor.

Fiecare elev va ocupa loc in banca la o distanta de cel putin 1,5 m fata de ceilalti. Masurarea se va face cu metrul intre centrele scaunelor elevilor, iar numarul maxim de elevi pe clasa trebuie sa nu depaseasca jumatate din efectiv.

Scaunele si banca trebuie dispuse astfel incat distanta intre banci sa fie cat se poate de mare, de preferinta langa pereti, daca spatiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre doua pupitre ocupate.

Citeste si articolul :   Sfarsitul pandemiei este aproape. Ce spune Primul Ministru, Boris Johnson, despre vaccinul Pfizer

Experimentele la orele de chimie/fizica/biologie care necesita miscare si/sau interactiune stransa intre elevi nu trebuie organizate. Elevii nu se vor muta din clasa de baza in laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe inregistrari video.

Organizarea activitatilor si supravegherea in timpul pauzelor

Elevii din ciclul primar sa fie supravegheati pe toata durata pauzelor;

Activitatile vor fi organizate pe cat posibil in curtea scolii, cu pastrarea distantei de minimum 1,5 m intre elevi. Elevii nu se vor imbratisa, nu isi vor atinge reciproc mainile si nu vor sta aproape unul de celalalt. Vor fi eliminate jocurile si alte activitati care implica formarea unor grupuri care duc la reducerea distantei dintre elevi. Copiii se pot juca in pauza impreuna, intr-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeasi clasa;

Elevii nu vor consuma in comun mancarea sau bauturile si nu vor schimba intre ei obiectele de folosinta personala (atentie la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc)

Comunicarea de instructiuni pentru parinti

Parintii si cadrele didactice trebuie sa-i ajute pe copii sa depaseasca cat mai usor eventualele reactii de nervozitate, agitatie, tristete, dureri de cap, de stomac explicandu-le ca reactiile organismului lor sunt absolut firesti in raport cu aceasta situatie iesita din comun.

Trebuie sa li se arate sentimentul de siguranta si ocrotire.

Copiilor sa li se explice ca nu trebuie sub nicio forma sa-i stigmatizeze pe cei care au avut boala, dupa reintoarcerea lor la scoala. Toti trebuie sa inteleaga faptul ca virusul ii poate afecta pe oricare dintre ei, indiferent de zona in care locuiesc, de etnie, de varsta, de gen sau de situatia materiala a parintilor.

Parintii apartinatori nu vor insoti copiii in interiorul scolii si nu au acces in curtea si cladirea scolii.

Comunicarea cu parintii se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice in vederea identificarii din timp a semnelor de imbolnavire si a intreprinderii masurilor de prevenire a imbolnavirilor in colectivitate.

Sfaturi utile pentru parintii care au copii in clasele 0-5:

Vorbeste cu copilul tau despre cum acesta se poate proteja pe el, dar si pe cei din jur impotriva infectiei cu noul coronavirus.

Explica-i copilului ca, chiar daca scoala se redeschide, viata de zi cu zi nu va fi la fel ca inainte, deoarece trebuie sa avem grija de noi si sa evitam raspandirea infectiei.

Acordati atentie starii mentale a copilului si discutati cu el despre orice modificari ale starii lui emotionale.

Invata-ti copilul cum sa se spele pe maini corespunzator si vorbeste cu acesta despre cum respectam sfaturile generale cu privire la o igiena corespunzatoare si la pastrarea distantei.

Roaga-ti copilul sa se spele pe maini: atunci cand ajunge la scoala, cand se reintoarce acasa, inainte si dupa utilizarea toaletei si ori de cate ori este necesar.

Insotiti copilul doar pana la intrarea in spatiile exterioare ale scolii. Evitati contactul la mai putin de 1,5 m cu alte persoane la intrare in scoala.

Asigurati-va sa fie copilul imbracat corespunzator, inclusiv in eventualitatea petrecerii unei parti din timp in aer liber, amintiti-va de crema cu protectie solara, daca vremea este buna.

Citeste si articolul :   Conflict in sectorul 5 intre mai multe persoane terminat cu focuri de arma,noi detali

Sfatuiti-va copilul sa nu consume in comun mancarea sau bauturile si sa nu schimbe cu alti elevi obiectele de folosinta personala (atentie la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc). De exemplu, nu oferiti nimic de mancat sau de baut intregii grupe sau clase la ziua de nastere sau cu alte ocazii.

Curatati sau dezinfectati zilnic acasa aparatele electronice ale copilului (telefon, tableta, computer, mouse).

Acordati atentie deosebita semnelor de boala. Daca copilul prezinta cel mai mic semn de boala, atunci retineti copilul acasa. Copilul se poate reintoarce la scoala numai dupa ce acesta nu am mai prezentat simptome timp de 48 de ore sau la recomandarea medicului.

Daca sunteti bolnav, ramaneti acasa si nu duceti copilul la scoala.

Daca copilul se imbolnaveste in timpul programului la scoala, luati-l imediat acasa si contactati medicul de familie sau serviciile de urgenta, dupa caz.

Mastile, obligatorii pentru profesori, iar pentru elevi doar in pauze

Purtarea mastilor faciale de protectie este obligatorie pentru cadrele didactice si cadrele auxiliare si recomandabila pentru elevi (recomandam utilizarea unor masti marime adecvate pentru elevi si purtarea acestora doar in pauze);

Masuri privind transportul in comun al elevilor la si de la unitatea de invatamant

Transportul la si de la scoala trebuie sa fie organizat astfel incat autobuzele sa functioneze la jumatate din capacitate, iar elevii trebuie sa fie asezati astfel incat sa se respecte distantarea de minimum 1,5 m intre pasageri. In acest sens, poate fi suplimentat numarul de autobuze sau decala in timp orarul de transport.

In drum catre scoala, elevii sunt supusi regulilor generale de conduita prevazute in masurile de criza, in special: acoperirea gurii si nasului, echipament de protectie masca si respectarea distantelor de 1,5 m.

Soferul autobuzului si personalul de insotire vor respecta masurile generale de protectie. Autobuzul va fi aerisit temeinic dupa fiecare cursa.

Alte masuri

Sala de biblioteca se recomanda fi utilizata individual numai cu scopul de a primi sau returna literatura de studiu.

Trebuie evitate activitatile cu riscul de transmitere ridicat al infectiei, de exemplu activitati cu contacte interpersonale apropiate sau cu numar mare de persoane, cum ar fi manifestarile scolare, taberele, excursiile, alte activitati extrascolare in grup mai mare de 3 elevi.

Unitatile de invatamant care realizeaza in incinta unitatii servirea alimentelor pentru copii trebuie:

sa adopte masuri igienico-sanitare stricte, precum si masurile de preventie pentru infectia Covid-19 de

distantare fizica (echipament protectie, igienizare, dezinfectie, instruire);

sa evite distribuirea de alimente care nu sunt ambalate individual;

se va evita/restrictiona organizarea de evenimente la care se servesc alimente in regim de bufet deschis.”

Descarca Documentul INSP

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.