500.000 de locuri de munca disponibile. Salariu incepe de la 3000 de lei

In momentul de fata, domeniul constructiilor are nevoie de romanii care au venit tara, pe fondul pandemiei de COVID-19. Angajatorii au nevoie de 500.000 de persoane, scrie intr-un comunicat de presa al Asociatiei Romane a Constructorilor de Autostrazi (ARCA).

Asociatia spune ca intoarcerea romanilor pe fondul pandemiei de coronavirus inseamna o sansa unica pentru a tine in tara aceasta categorie de forta de munca. Membrii ARCA vin cu propunerea ca patronatele din domeniul constructiilor sa elaboreze un plan de angajare a romanilor care lucreaza, in alte tari, dar au revenit la inceputul anului in tara.

Deficitul de forta de munca din Romania, in sectorul constructii, este de 500.000 de persoane. Acest deficit ar putea fi acoperit cu romanii intorsi in tara, care lucreaza in acest domeniu.

Propuneri ARCA:

1. Crearea unei platforme on-line de catre autoritati, cu ajutorul careia, romanii care au revenit in tara, in contextul pandemiei de COVID-19, sa se poata inscrie in domeniul in care pot activa;

2 Realizarea unei burse on-line a locurilor de munca in domeniul constructiilor, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alaturi de autoritatile responsabile;

Citeste si articolul :   Raed Arafat da cea mai trista veste. S-ar putea sa se impuna si alte restrictii

3 Realizarea unui parteneriat solid stat – companii private din domeniul constructiilor pentru instruirea fortei de munca si atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzatoare nivelului de pregatire;

4 Crearea, cu sprijinul autoritatilor din domeniile Educatiei si Muncii si Protectiei Sociale, a unui mecanism simplu si rapid prin care sa fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obtinute de romani in strainatate.

Aceasta asociatie  spune ca solutiile propuse vor determina o dezvoltare rapida a sectorului constructiilor, reducerea somajului in randul celor care s-au intors in tara, si, cel mai important lucru, le-ar permite acestor oameni sa ramana in tara, alaturi de familiile lor.

Salariul minim in constructii este de 3.000 lei

Guvernul a introdus un salariu minim brut de 3.000 de lei in domeniul constructiilor. In februarie 2010 salariul mediu net era de 1.116 lei in acelasi sector.

Autor