Dr. Virgil Musta, anunt de ultima ora: “Am reusit…”

Medicul Virgil Musta care a vindecat numeroase cazuri de COVID-19 la Timisoara a facut un bilant dupa ce au trecut aproape trei luni (inclusiv doua saptamani de relaxare) de epidemie si multumeste romanilor pentru toate eforturile facute.

Doctorul ne ofera si cateva sfaturi de care ar trebui sa tinem cont, mai ales in perioada urmatoare.

Mesajul integral postat pe pagina de Facebook:

“Sa facem bilantul, sa intelegem si sa folosim tot ce am invatat!

Publicitate

Au trecut doua saptamani de la “relaxarea” masurilor restrictive de prevenire a raspandirii Covid-19. Aceasta perioada, cat si tot ceea ce urmeaza inseamna de fapt pasi spre revenirea la o viata normala.

Au fost 3 luni de zile, in care intreaga lume a trecut printr-o experienta dramatica, care a lasat urme adanci la toate nivelurile, de la colaborari internationale, politici si organisme nationale si pana la “trairile” individuale ale fiecaruia dintre noi.

Toate acestea vor redefini “normalitatea” spre care incercam sa ne intoarcem acum, depinde de noi (organisme internationale, nationale si indivizi) modul in care reusim sa invatam din aceasta experienta si sa includem in noul “normal” tot ceea ce ne poate ajuta sa prevenim fie aparitia, fie cel putin explozia si impactul devastator al unor astfel de epidemii care vor mai aparea.

Pentru a ajuta in acest sens, mi-am propus sa fac un scurt bilant al acestei perioade care parea ca nu se mai termina, dar inainte, as dori sa precizez inca de la inceput faptul ca virusul nu a disparut si ca este nevoie de responsabilitate individuala in perioada urmatoare pentru ca pandemia sa continue curba descendenta si sa ramana controlabila!

Va multumesc fiecaruia, pentru ca eu sunt convins ca principalul motiv pentru care la noi pandemia a ramas sub control este atitudinea extrem de responsabila de care ati dat dovada majoritatea dintre voi. Altfel, am fi avut mult mai multe victime, oricat ne-am fi straduit noi medicii, autoritatile si multe alte categorii profesionale care au participat direct la aceasta lupta.

Si ca sa fiu sincer, voi ati reprezentat un imbold extraordinar in activitatea mea din toata aceasta perioada. Prin atitudinea si energia voastra m-ati tinut si mai motivat si mai determinat.

Citeste si articolul :   Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarma: "Lupta nu se castiga in spital. Nu vom face fata pandemiei"

In continuare, nu o sa insist pe multe cifre globale sau nationale, pe care le regasiti in mass-media, o sa punctez doar cateva repere, sa intelegem mai bine amploarea acestei pandemii si apoi o sa va explic situatia locala, facand trecerea spre ceea ce este necesar sa invatam si sa aplicam in lunile care vin.

La nivel mondial:

· peste 6 milioane de cazuri de Covid-19 confirmate
· aproape 370 de mii de persoane decedate care au avut Covid-19
· 2,5 milioane de persoane vindecate
· 3,1 milioane de cazuri inca active

In Europa:

· peste 2 milioane de cazuri confirmate
· peste 176 de mii de persoane decedate care au avut Covid-19

Cazuri confirmate/decese in cele mai afectate tari:

· SUA – 1,7 milioane/ 103 mii
· Brazilia – 498 mii/ 28 mii
· Rusia -405 mii/ 4,5 mii

· Marea Britanie -274 mii/ 38 mii
· Spania -239 mii/27 mii
· Italia -232 mii /33 mii
· Franta -188 mii/28 mii
· Germania -183 mii/8,5 mii

In Romania:

· 19.257 cazuri confirmate/ 1262 persoane decedate care au avut Covid-19
· 13.256 persoane vindecate
· 4.739 cazuri inca active
· aproape 100 de mii de persoane aflate in izolare la domiciliu (in mare parte sosite din alte tari in aceste zile)

In Timis:

· 505 cazuri confirmate/ 53 persoane decedate care au avut Covid-19
La Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara:

· din 22.03 pana in 21.05 au fost 497 de pacienti. In saptamana 15.05.2020-21.05.2020 s-au mai internat 8 cazuri, iar din 21.05-28.05, alte 5 cazuri. La finalul acestei saptamani mai erau 18 cazuri internate cu Covid-19 si nici unul la terapie intensiva.

Din aceste date statistice se poate vedea clar amplitudinea globala al pandemiei. Acum suntem pe o panta descendenta in multe zone, inclusiv la noi, dar nu in toate, vezi situatia din Brazilia si nu numai.

In Romania am reusit sa limitam impactul pandemiei, cel putin comparativ cu multe tari din vestul Europei, tari mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depasite de situatie si au inregistrat foarte multi morti.

Mai mult decat atat, multi romani din aceste tari sau intors acasa chiar atunci, inainte de inchiderea granitelor, fapt ce a sporit si mai mult riscul exploziei epidemiei si la noi.

Citeste si articolul :   Inca o localitate intra in carantina.

Discutand zilele trecute acest aspect, intr-o intalinre online cu specialisti, s-a concluzionat ca cel mai probabil acest lucru se datoreaza masurilor corecte, desi dure, luate la timp, dar si modulului in care cea mai mare parte a populatiei le-a inteles si respectat.

Pentru a intelege si mai bine impactul pandemiei si modul in care vom putea actiona pe viitor, iata cateva statistici importante asupra cazurilor de decese din Europa:

· 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel putin o boala asociata
· 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezenta afectiune asociata)
· 94% au fost persoane peste 60 ani
· 59% au fost barbati.

Iar ca sa fiu mai concret, statistica in clinica noastra din Timisoara arata ca toti cei care au decedat au avut cel putin o boala asociata, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculara, apoi diabet si obezitate.

In Romania, varsta medie de deces a fost mai mica decat cea din tarile vestice, ceea ce ne arata faptul ca populatia noastra prezinta numeroase boli cronice la varste nu asa de inaintate ca in acele tari.

Acest lucru se cunostea deja, dar intr-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane.

Aceasta situatie de la noi se datoreaza mai multor factori, eu mentionez aici in primul rand lipsa programelor reale personalizate de preventie a aparitiei acestor boli, precum si educatia pentru sanatate deficitara.

Ce inseamna educatie pentru sanatate? In mare, toata lumea stie, dar putini aplica: alimentatie sanatoasa si rationala, sport, miscare, controlul stresului, igiena personala, dar si preventia bolilor prin vaccinare si prin monitorizarea constanta a factorilor de risc personali.

Ar mai fi multe de spus, dar pentru ca deja este un text prea lung, ar fi important sa retineti deocamdata cel putin masurile de mai sus, pe care sa le constientizati la nivel personal si sa le faceti parte integranta din viata de zi cu zi, a voastra si a familiei. O sa revin si pe tema programelor de preventie.

Citeste si articolul :   Virgil Musta, anunt de ultim moment: "Daca ai anticorpi, nu mai faci boala"

Un alt aspect important pentru sanatatea noastra in perioada urmatoare, care se leaga de monitorizarea continua, de care spuneam mai sus a bolilor pe care deja stim ca le avem, este acela de a reveni sa facem controalele sau la investigatiile pe care poate le-am amanat in aceste 3 luni. Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decat am avut pana acum cu noul coronavirus.

Va trebui sa gasim in continuare echilibrul intre tratarea la timp a oricaror probleme de sanatate pe care le avem si protejarea in continuare (cel putin pana la aparitia unui vaccin sigur si eficient) de posibila infectie cu SARS-CoV-2, care nu va disparea curand.

Dar, cea mai buna solutie este preventia, asa ca va recomand sa actionati cu responsabilitate in acest sens.

Cele mai importante concluzii ale acestei analize dupa 3 luni de pandemie le-as rezuma in doua directii: importanta respectarii si in continuare a catorva reguli de igiena personala si distantare pe care le stim deja, dar si sa avem grija de sanatatea noastra constant, de la varste fragede, pentru ca astfel vom fi mai putin vulnerabili in fata oricaror amenintari.

In plus, am remarcat o solidaritate extraordinara sub diverse forme, care a contribuit enorm la depasirea mai usoara a situatiei. Sunt profund impresionat si recunoscator pentru aceasta tuturor. O sa revin si pe aceasta tema.

Impreuna am depasit cu bine ce a fost greu, dar e nevoie tot de “impreuna” si pe mai departe!

Numai impreuna vom reusi!”

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.