Incendiu in apropierea centralei nucleare Cernobil. Reactia autoritatilor romane

La inceputul lunii, a izbucnit un incendiu de vegetatie in regiunea Jitomir, din Ucraina. Luni, pe 13 aprilie, flacarile s-au extins pana in localitatea Prypiat, in apropierea centralei nucleare Cernobil.

Incendiu major de vegetatie in apropierea centralei nucleare Cernobil. Doi kilometri ramasi pana la centrala
Yaroslav Emelianenko, directorul Chernobil Tour si a Asociatiei operatorilor de turism din Cernobil, a anuntat pe Facebook evolutia incendiului. Astfel, in momentul postarii, incendiul se apropiase de instalatia de depozitare a deseurilor radioactive Podlesni, unde se afla cele mai radioactive deseuri de pe intreaga zona din Cernobil.

Yaroslav Emelianenko precizeaza ca, daca flacarile vor ajunge la Pripeat, ar fi un dezastru economic, deoarece zona este o importanta sursa de venit pentru companiile de turism.

Desi autoritatile sustineau ca situatia este sub control, Yaroslav a declarat incendiul de extindea cu putere catre noi teritorii.

Publicitate

Pana in acest moment, incendiul a distrus o intindere semnificativa de vegetatie. Din cauza vantului care sufla cu putere, flacarile s-au raspandit. Pe 7 aprilie, se vorbea despre 35 de hectare.

Tot ieri, flacarile s-au raspandit si in satul Boriatin, pe o raza de de 500 de metri, unde au fost afectate 27 de cladiri situate pe o strada de la marginea localitatii. Desi pompierii ucraineni au reusit sa localizeze incendiul, lupta cu flacarile continua.

Citeste si articolul :   Superstitii romanesti amuzante

Autoritatile din Ucraina au retinut deja si un suspect. Este vorba despre un tanar de 27 de ani, care declara ca voia sa se distreze si ar fi dat foc ierbii salbatice din apropierea unei ferme abandonate. Flacarile s-ar fi raspandit mult prea rapid, iar vinovatul nu a mai facut fata sa le stinga. Tanarul a fost retinut, fiind suspectat de provocarea intentionata a unui incendiu, cu consecinte asupra mediului.

Expertii de mediu trag un semnal de alarma si sustin ca focul ar putea rascoli cenusa radioactiva din sol si astfel, fumul potential contaminat s-ar putea indrepta catre capitala Kiev, scrie huff.ro

Redam mai jos comunicatul Ministerului Mediului:

”Referitor la incendiul de padure de langa CNE Cernobil, anuntat in presa, comunicam urmatoarele:

► Reteaua Nationala de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (RNSRM) monitorizeaza permanent radioactivitatea mediului pe teritorioul national, inclusiv cea transfrontaliera.

► Incepand cu data de 04.04.2020 (debutul incediului de padure de langa CNE Cernobil) si pana la data prezentei, RNSRM nu a inregistrat depasiri ale limitelor de avertizare/atentionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile inregistrate situandu-se in tendinta multinanula de variatie a acestei luni.

Citeste si articolul :   Scrisoarea unei mame catre guvernanti: "Lasati copiii acasa pana in toamna. Nimeni nu va fi cu gandul la carte in scoli, ci la boala

► Masuri proacticve implementate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) in plus fata de analizele de screening curente:

• RNSRM a efectuat in regim de urgenta analize gama spectrometrice asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevati in perioada 04.06 – prezent, la sediul celor 6 laboratoare din cadrul RNSRM care efectueaza gama spectrometrie (ANPM Bucuresti, APM Arad, APM Iasi, APM Constanta, APM Craiova, APM Maramures). Rezultatele obtinute nu au pus in evidenta prezenta de radionuclizi artificiali in mediu, valorile inregistrate situandu-se in domeniul de variatie al fondului natural.

• S-au luat masuri pentru monitorizare detaliata a depunerilor atmosferice umede, din primele precipitatii care vor aparea dupa acest eveniment, atat prin masuri de screening, cat si gama spectrometrie. Monitorizarea radioactivitatii mediului este efectuata permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale si un laborator national de referinta – ANPM si 86 statii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite in aer), din subordinea MMAP si are ca scop avertizarea/ alarmarea autoritatilor competente nationale si Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminari radioactive a mediului.”

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.