Vitamina D si imunitatea crescuta

Vitamina D are un rol crucial in sanatatea trupului si a mintii deopotriva. Unul dintre rolurile importante este stimularea sistemului imunitar.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), pe care o putem lua din alimentele care sunt in mod natural bogate in grasimi.

Spre deosebire de celelalte vitamine, aceasta se poate produce si in piele pornind de la colesterol. Acest lucru se intampla atunci cand ne expunem la soare. Este modalitatea prin care corpul isi asigura cea mai mare parte din necesarul zilnic.

Publicitate

In timpul sezonului rece, la persoanele care au pielea mai inchisa la culoare, care se expun mai rar la soare sau folosesc des creme cu protectie solara, creste necesarul procurarii vitaminei D din alimente.

Rolul vitaminei D

In mod clasic, vitamina D este recunoscuta pentru rolul sau important in mentinerea unui sistem osos sanatos. Aceasta are rolul de a creste absorbtia calciului si a fosforului la nivelul intestinului. Asigura fixarea acestor minerale in oase, contribuind la mineralizarea optima a sistemului osos.

La nivelul rinichiului, poate sa creasca reabsorbtia calciului, reducand pierderile.

In ultimii ani insa, numeroase studii au constatat ca rolul vitaminei D in organism se intinde mult dincolo de mentinerea unui sistem osos puternic.

Citeste si articolul :   9 plante care stimuleaza metabolismul si te ajuta sa slabesti

Vitamina D si sistemul imunitar

Se pare ca celulele sistemului imunitar, care au rolul de aparare al organismului, prezinta receptori pentru vitamina D si raspund la actiunea acesteia. Prin urmare vitamina D poate influenta raspunsul sistemului imunitar in fata diversilor factori de mediu.

Abilitatea vitaminei D de a influenta raspunsul normal de aparare depinde de nivelul ei in organism. Un nivel scazut sau insuficient de vitamina D este asociat cu aparitia bolilor autoimune si a infectiilor (1).

Rolul vitaminei D in prevenirea infectiilor respiratorii

Infectiile respiratorii sunt cel mai raspandite in timpul sezonului rece. Tot atunci se inregistreaza si cele mai scazute niveluri de vitamina D in organism.

Se pare ca forma activa a vitaminei D stimuleaza celulele sistemului imunitar sa lupte impotriva microbilor.

In cadrul unui studiu, s-a constatat faptul ca acei copii care aveau o deficienta de vitamina D erau mai predispusi la aparitia unei infectii respiratorii. In acelasi timp, printre copiii expusi la soare infectiile respiratorii erau mult mai rare (2).

Adultii ce prezinta niveluri scazute de vitamina D in organism sunt mai predispusi la aparitia simptomelor de tuse, raceala sau infectii respiratorii (3).

Surse de vitamina D

Organismul isi ia necesarul de vitamina D in urma expunerii la soare, dar si prin consumul de anumite alimente si suplimente alimentare.

Citeste si articolul :   Hreanul, alimentul perfect pentru imunitate, creier, inima si oase. Iata cum se consuma corect

Expunerea la soare

Vitamina D este produsa in mod natural de organism cand pielea este expusa la soare. Cantitatea de vitamina D asimilata depinde de mai multi factori cum ar fi anotimpul (de obicei, este mai putin soare in lunile de iarna), momentul zilei (razele soarelui sunt mai puternice intre orele 10:00 si 15:00), nori si nivelul de poluare a aerului, precum si zona geografica (orasele din apropierea Ecuatorului au niveluri mai ridicate de raze ultraviolete).

Potrivit expertilor de la Harvard, o expunere la soare intre 10 si 15 minute, de cateva ori pe saptamana, fara a utiliza protectie solara, este suficienta pentru asimilarea cantitatii necesare de vitamina D pentru o saptamana. Nu exagera, insa, cu expunerea neprotejata la soare deoarece creste riscul de cancer de piele!

Alimente

De obicei, alimentatia variata si echilibrata reprezinta cel mai bun mod de a asimila vitamine. Nu insa si in cazul vitaminei D. Doar o serie de alimente contin mai mult de 100 UI/per portie:

Cod
Somon
Ton
Sardine

Ficat
Carne de vita
Lapte si iaurt
Cereale fortificate

Portocale
Anumite tipuri de ciuperci
Margarina

Galbenus de ou
Este important sa verifici etichetele produselor, deoarece cantitatea de vitamina D variaza atunci cand este adaugata in mod artificial la anumite produse cum ar fi sucul de portocale, iaurtul si margarina.

Citeste si articolul :   Beneficiile bananelor pentru sportivi

Suplimente

Deoarece exista un numar limitat de alimente care contin vitamina D, in anumite situatii, poate fi necesara administrarea de suplimente de vitamina D. Majoritatea suplimentelor pot fi luate fara prescriptie medicala, insa este recomandat sa consulti un medic inainte, pentru a te asigura ca ai luat decizia buna. Aportul unei cantitati prea mari de vitamina D poate fi la fel de periculos ca deficitul de vitamina D.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.