Press "Enter" to skip to content

Coronavirus Romania. Bisericile se implica: nu sarutati icoanele din biserica, nu dati mana cu ceilalti credinciosi la liturghie

In contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Romana recomanda evitarea temporara a sarutarii icoanelor din biserica, persoanele putand saruta icoanele din propria casa, arata un comunicat al patriarhiei.

Persoanele care manifesta simptomele de gripa de orice fel si simptomele de coronavirus, descrise de autoritatile medicale, sunt sfatuite sa evite in acele zile locurile aglomerate, inclusiv spatiul bisericii, pentru a nu-i expune si pe altii la o posibila imbolnavire. In acest timp, persoanele respective pot asculta Sfanta Liturghie difuzata de radioul si televiziunea patriarhiei.

BOR: Oamenii pot veni cu lingurita pentru impartasanie de acasa
Persoanele care au teama de imbolnavire prin impartasirea din Sfantul Potir cu lingurita comuna pot cere preotului, in mod exceptional, impartasirea, in orice moment al zilei, din Sfanta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferita intr-o lingurita adusa de acasa si folosita exclusiv in acest scop, de o singura persoana (o firimitura din Sfanta Euharistie este pusa intr-o lingurita cu vin).

„Mentionam ca in Biserica Sfanta Impartasanie se pregateste si se administreaza totdeauna in conditii de igiena totala, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem in aceasta perioada de imbolnavire pot evita temporar sarutarea icoanelor din biserica, insa pot saruta icoanele din propria casa”, arata in comunicat, care adauga ca persoanele care nu se pot impartasi pentru ca sunt deja bolnave li se recomanda sa guste acasa din Agheasma Mare, primita de la biserica in ziua de Boboteaza.

Patriarhia face apel si la respectarea cu strictete a tuturor masurilor transmise de Ministerul Sanatatii si de celelalte autoritati abilitate (spalarea riguroasa a mainilor si a fetei cu apa si sapun, acoperirea gurii si a nasului in caz de tuse si stranut, dezinfectarea obiectelor si suprafetelor frecvent utilizate etc.).

Toate cele precizate mai sus constituie masuri exceptionale temporare, fiind ingaduite de Biserica Ortodoxa Romana, ca adaptare in situatie de epidemie.

Arhiepiscopia Romano-Catolica: renuntati la gestul insemnarii cu apa binecuvantata
De asemenea, Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti adopta masuri de preventie sanitara impotriva noului coronavirus, recomandand credinciosilor sa renunte la gestul insemnarii cu apa binecuvantata si sa nu mai dea mana cu ceilalti participanti la Sf. Liturghie, informeaza un comunicat citat de Mediafax.

Intr-o scrisoare circulara transmisa credinciosilor, preotilor si persoanelor consacrate, IPS Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, recomanda o serie de masuri pentru bisericile parohiale si capelele ordinelor calugaresti si ale altor structuri – scolare, sociale, caritative, sanitare – din Arhidieceza.

Masurile de preventie au fost decise dupa consultarea cu specilisti in domeniul medical, in urma confirmarii in tara noastra, in particular pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, a unei persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19) si a existentei altor persoane considerate suspecte medical ori izolate la domiciliu.

Astfel, in perioada urmatoare, credinciosilor li se recomanda sa renunte la gestul insemnarii cu apa binecuvantata, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, si sa nu mai dea mana cu ceilalti participanti la Sf. Liturghie, in momentul daruirii semnului pacii. De asemenea, se va evita contactul direct al credinciosilor cu relicvarele, iar ministrantii si sacristanii vor avea si ei obligatia de a se spala pe maini inaintea fiecarei celebrari liturgice.

Totodata, Arhiepiscopul le recomanda persoanelor cu varsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) si celor care prezinta simptone de raceala sa evite prezenta in biserici si capele la momentele de rugaciune comunitara si sa se uneasca in rugaciune „prin participarea la devotiunile (Rozariu, Calea Crucii) si la Sfintele Liturghii care sunt transmise in direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ”.

„Aceste recomandari comunitar-liturgice – arata IPS Aurel Perca – se adauga masurilor de preventie indicate deja de autoritati: spalarea des pe maini, cu sapun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii fetei cu mainile nedezinfectate; autoizolarea si avizarea autoritatilor sanitare in cazul prezentei simptomelor de raceala sau a intrarii in contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandarilor autoritatilor statului privind Covid-19 nu este doar o obligatie civila, dar si una morala si crestineasca, dictata de binele comun, grija fata de aproapele si pretuirea vietii”, scrie digi24.ro

Comments are closed.