Press "Enter" to skip to content

Iata ce se intampla cu adevarat in corpul uman dupa ce este infectat cu noul coronavirus, COVID-19.

Avand in vedere contagiozitatea extrem de ridicata a acestui coronavirus, expertii fac eforturi sa afle cum anume este afectat organismul de acesta. Un medic epidemiolog de la Universitatea din Hong Kong a avertizat recent ca noul coronavirus ar putea infecta peste 60% din populatia globului.

Dar ce anume se intampla in organism cand patrunde acest coronavirus? Potrivit specialistilor, noua tulpina a coronavirusului este similara SARS, asa ca cercetarile se concentreaza asupra acestui aspect pentru dezvoltarea unui vaccin eficient.

Plamanii, principalele organe afectate de COVID-19
Majoritatea persoanelor infectate au probleme la nivelul plamanilor, deoarece, la fel ca gripa, coronavirusul este o afectiune respiratorie. Infectia debuteaza cu tuse, febra si respiratie scurta, ulterior cauzand pneumonie sau alte complicatii mai grave.

La debutul infectiei, coronavirusul ataca rapid celulele pulmonare (cilii si cele care produc mucus). Acel mucus protejeaza mucoasa plamanilor de agentii patogeni si asigura buna functionare a procesului respirator. Cilii, in schimb, „matura” urmele de polen si virusurile care ar putea ajunge in plamani.

In cazul infectiei cu COVID-19 se formeaza mici gauri in plamani, ca un fagure de miere, ca urmare a raspunsului anormal al sistemului imun, leziuni care duc la complicatii severe sau chiar la deces.

Tulburarile digestive ar putea fi simptome ale infectiei cu noul coronavirus
In timpul epidemiei de SARS si MERS, aproape un sfert dintre persoanele infectate aveau diaree, insa noul coronavirus pare sa nu determine aparitia unor tulburari digestive sau astfel de cazuri sunt foarte rare.

Cu toate acestea, nu este exclus ca simptome precum durerea de stomac, diareea sau senzatia de voma sa apara in randul persoanelor infectate cu COVID-19, avand in vedere ca virusurile pot penetra orice tip de celule, inclusiv pe cele de la nivelul sistemului digestiv si intestinal.

Leucocite si trombocite scazute, niveluri crescute de enzime hepatice

Infectiile cu coronavirusuri zoonotice, asa cum este si cazul COVID-19, se pot manifesta si la nivel anatomopatologic. Altfel spus, analizele de sange pot indica valori anormale ale anumitor enzime, leucocite sau trombocite. De asemenea, pot fi semnalate cazuri de hipertensiune arteriala sau, mai rar, de infarct sau boala renala acuta.

Ca urmare a atacului acestui coronavirus se pot produce in exces citokine, care duc la inflamatii ce slabesc vasele de sange din plamani. Ulterior, aceste vase se pot sparge, iar sangele infectat se scurge in sistemul circulator, afectand numeroase organe. Astfel de probleme apar cu precadere in cazul persoanelor cu afectiuni preexistente, precum diabet sau boli de inima.

Ficatul, victima colaterala a infectiei cu COVID-19

Din cazua faptului ca ficatul este un organ foarte bine vascularizat, noul coronavirus poate ajunge cu usurinta la el, producand afectiuni severe, precum insuficienta hepatica.
Ficatul are un rol esential in filtrarea sangelui de toxine si alte reziduuri si producerea de energie din nutrientii proveniti din alimentele ingerate.

De asemenea, ficatul contine enzime care grabesc reactiile chimice din organism. Este de inteles, asadar, ca, odata afectat ficatul, apar o sumedenie de alte probleme cu alte organe.

Si rinichii sunt afectati de COVID-19

Aproximativ 6% dintre pacientii infectati cu SARS si aproape un sfert dintre cei infectati cu MERS s-au confruntat cu injurie renala acuta, cu potential mortal. Se pare ca si noul noronavirus are astfel de „preferinte”, arata cercetari recente.

La fel ca ficatul, rinichii actioneaza ca un filtru pentru sange, reziduurile si toxinele fiind ulterior eliminate prin excretie. Savantii au descoperit frecvent in rinichii pacientilor infectati cu SARS si MERS tulpini ale acestor virusuri, aspect care poate fi valabil si in cazul COVID-19. Se pare ca afectiunile renale ar putea fi agravate de hipotensiune, sepsis, anumite medicamente sau dezechilibre electrolitice, scrie csid.ro

Comments are closed.