Cand este LASATA SECULUI. Tot ce trebuie sa stii

Postul Pastelui 2020. Anul acesta crestinii ordodocsi sarbatoresc Invierea Domnului pe data de 19 aprilie. Prin urmare, duminica, 23 februarie, este lasata secului de carne, iar pe 1 martie se lasa sec de branza.

Postul Pastelui 2020. Duminica, 23 februarie 2020, este lasatul secului de carne. Sintagma „lasatul secului”, este inteleasa ca fiind sinonima cu uscat, de post, fara grasime. In zonele rurale, inainte de intrarea in Postul Pastelui, se obisnuia sa se organizeze petreceri, localnicii mancand pe saturate din bucatele de care nu se mai puteau atinge in post. In saptamana lasatului sec de carne, intre 23 februarie si 29 februarie, nu se fac nunti.

Lasatul secului de branza pentru Postul Mare al Pastelui 2020

Postul Pastelui 2020. Pe 1 martie, este si lasatul secului de lactate, astfel, ca in postul Pastelui nu se consuma lactate. Mai mult, se spune ca nu este bine sa se faca petreceri, fapte rele sau sa vorbesti de rau o persoana.

Citeste si articolul   Ce se face si ce nu se face de Florii. Traditia pe care nu o stiai

Nici pestele, untdelemnul, fumatul si alcoolul nu sunt permise. De asemenea, in Saptamana Mare se mananca doar seara, paine si se bea apa si in Vinerea Mare se tine post negru. Pe parcursul acestei perioade sunt doar dezlegari la peste, de Bunavestire, de pe 25 martie si in Duminica Floriilor, pe 12 aprilie de ortodocsi si de catolici pe 5 aprilie.

De asemenea, in postul Pastelui credinciosii trebuie sa-si tina in frau gandurile necurate si poftele.