Press "Enter" to skip to content

Vesti bune. Se dau 100.000 de euro pentru tinerii romani, chiar daca nu au terminat facultatea! Ce trebuie sa faca pentru a a lua banii

Studentii din anii terminali si romanii din diaspora care revin acasa pot primi pana la 100.000 de euro pentru a-si deschide propriile afaceri in domeniul ITsi in tehnologie.

In ambele cazuri, finantarile acordate cresc de peste doua ori fata de cele existente pana acum. In total, sunt puse la bataie fonduri de 50 de milioane de euro.

Ciprian are la doar 23 de ani o afacere de software infiintata prin programul „Startup Plus” in Bucuresti. A obtinut anul trecut 40.000 de euro, iar acum, impreuna cu alti colaboratori, lucreaza pentru clienti din Romania, Statele Unite ale Americii si Israel.

Ciprian Dudulea, antreprenor: „Cea mai simpla varianta pe care am vazut-o a fost sa accesez o finantare nerambursabila printr-un program european. Din momentul in care am zis ca ne apucam de treaba si pana au intrat banii in cont a durat minim 6 luni”.

Tanarul invata la o facultate de antreprenoriat si spune ca obtinerea unei finantari nu este dificila daca te pregatesti serios.

Ciprian Dudulea, antreprenor: „Pentru mine a fost destul de simplu pentru ca aveam un plan de business structurat. Am observat insa ca au aparut dificultati la participanti care nu stiau ce vor sa faca, au venit doar pentru ca au auzit ca se dau bani gratis, se blocau in procesul de a completa actele pentru finantare”.

De luna aceasta, anunta Guvernul, sunt puse la bataie 20 de milioane de euro pentru studentii in ani terminali. Cei interesati sa devina antreprenori pot accesa grant-uri de pana la 100.000 de euro pentru a-si face o firma de IT, de robotica sau de automatizari industriale.

30 de milioane de euro vor fi disponibile si pentru afaceri noi fondate de romanii de peste hotare. Pana acum, finantarea era de 40.000 de euro, dar din martie creste.

Ioan Bolos, Ministrul Fondurilor Europene: „Sa putem sprijini actiunile antreprenoriale ale celor care sunt plecati din tara si sa fie o sansa de revenire a lor in Romania, apelul de proiecte este intitulat sugestiv ″Romania te asteapta″⁣”

Guvernul vrea sa convinga 180 de romani din diaspora sa revina acasa pentru a-si deschide propria afacere. Fiecare start-up ar putea primi o finantare de cel mult 100.000 de euro, iar scopul este angajarea a 1.000 de persoane.

Claudiu Vrinceanu, consultant de business: „Este bine ca va creste valoarea fondurilor disponibile pentru o firma finantata din bani europeni inceputa de romanii din diaspora,pentru ca in domeniul tehnologiei, capitalul de investitie la inceput de drum e mare”.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, prin programele Start-up si Start-up Diaspora, ambele demarate in 2016, au fost acordate pana acum fonduri europene de 135 de milioane de euro pentru infiintarea a aproximativ 8.700 de firme. Dintre acestea, 1000 au fost fondate de romani din diaspora, potrivit stirileprotv.ro

Comments are closed.