Press "Enter" to skip to content

ULTIMA ORA: Este cea mai proasta veste pe care o putea primi Romania de la Comisia Europeana

Romania va intra in procedura de deficit excesiv. Ministerul Finantelor a fost informat oficial vineri seara.

Comisia Europeana a demarat vineri procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei. Ministrul de Finante demis, Florin Citu, va face la ora 17:00 o declaratie de presa pe acest subiect, dupa ce luni anuntase neoficial ca Romania va intra in procedura de deficit excesiv.

Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 s-a incheiat cu un deficit de 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB), conform datelor Minist. Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 indica o majorare ampla a deficitului bugetar cu 1,8 % din PIB fata de nivelul de 2,8% din PIB inregistrat in anul 2018.

Comunicatul Comisiei Europene

Comisia a adoptat un raport privind Romania, in conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), care analizeaza in ce masura aceasta tara respecta criteriul deficitului prevazut de tratat.

Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3 % prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021. Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.

Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani.

Ce urmari va avea declanaarea procedurii de deficit excesiv

Premierul interimar Ludovic Orban sustine ca Romania nu are de suferit din perspectiva declansarii procedurii de deficit excesiv atat timp cat prezinta Comisiei Europene un plan prin care arata ca aduce deficitul sub 3% intr-o perioada de timp rezonabila, cu niste masuri aferente, care sa convinga forurile europene.

“Avem procedura de deficit excesiv declansata de deficitul lor si de bomba cu ceas care ne-au lasat-o in brate (guvernarea PSD – n.r.) din cauza cheltuielilor dezmatate pe care le-au provocat si ei continua sa genereze cheltuieli stiind limpede ca nu exista resurse bugetare suplimentare. Asta e iresponsabilitate”, a declarat Orban, marti, intr-un interviu la Gandul live.

Intrebat cand va intra Romania in procedura de deficit excesiv, in luna martie sau in luna mai, el a spus: “Procedura de deficit excesiv o hotaraste Comisia Europeana”.

“Romania nu are nimic de suferit atat timp cat noi prezentam Comisiei Europene planul prin care aratam ca aducem deficitul sub 3% intr-o perioada de timp rezonabila, cu niste masuri aferente, care sa convinga Comisia Europeana. Nu este absolut nimic, nu platim niciun leu”, a afirmat Ludovic Orban.

Cat despre ”imprumuturile ministrului Finantelor”, Ludovic Orban a aratat ca nu ministrul imprumuta, ci acestea sunt facute in numele statului, potrivit stirileprotv.ro

Comments are closed.