Vine marele CUTREMUR? Gheorghe Marmureanu a explicat cand e posibil sa se intample si ce zone ale Romaniei ar putea disparea de pe harta. “Va fi mai mare ca cel din anul 1977”

Un cutremur puternic a lovit recent estul Turciei, provocand zeci de pierderi omenesti. Specialistii sustin ca, in cazul uui seism cu intensitate identica, romanii ar avea si mai mult de suferit.

O simulare a specialistilor la Magurele pentru un cutremur in Bucuresti arata ca zona de nord a Capitalei ar fi cea care va prelua cel mai puternic socul. Zece ani a durat intocmirea hartii de risc seismic in Bucuresti si a fost luat in calcul seismul maxim posibil ca magnitudine – peste 7,5 – produs in zona Vrancea.

Dupa multe investigatii amanuntite, specialistii de la Magurele au ajuns la concluzia ca zona de nord a Capitalei va fi cea care va prelua cel mai puternic socul.

Un cutremur cu magnitudine 5,2 pe scara Richter a avut loc vineri dimineata si a fost resimtit si in Capitala.

Seismul s-a produs la ora 3:26, in zona Vrancea, la o adancime de 120 de kilometri.

Initial, Institutul National pentru Fizica Pamantului a transmis o magnitudine de 5,4, dar datele au fost revizuite.

Citeste si articolul :   Se schimba varsta de pensionare, mii de romani vor putea iesi mai devreme la pensie. Legea pensiilor se modifica

Deocamdata nu au fost inregistrate pagube materiale si nici apeluri la numarul de urgenta 112.

Este cel mai puternic seism din acest an. In octombrie 2018, un cutremur de 5,8 pe scara Richter a avut loc tot in Vrancea, fiind resimtit in multe regiuni din Romania

harta

Cele mai afectate zone in caz de cutremur

Dupa Nordul Capitalei, urmatoarele cele mai afectate zone din Bucuresti de un cutremur in Romania ar fi centrul si estul orasului.

Cei mai expusi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviatiei. Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este el in zona rosie pe harta risculului seismic a Bucurestiului.

Specialistii spun ca zona de-a lungul Dambovitei este periculoasa pentru ca sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot aparea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului si astfel cladirile care se afla in acele zone sa se incline.

„In Bucuresti nu ai voie sa proiectezi structuri din otel, pentru ca sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spunea intr-un interviu Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Citeste si articolul :   Informaţii de ultim moment despre infarctul lui Mihai Tudose! Decizia luată de urgenţă de către medici

Cu toate acestea, in ultimii ani, nordul orasului a fost invadat de blocuri turn, desi zona este vulnerabila. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe cladiri inalte din Bucuresti. 250.000 de angajati lucreaza aici, adica o treime din totalul celor care muncesc in birouri in Capitala.

Gheorghe Marmureanu a vorbit despre marele cutremur care se va produce in Romania. Acesta va fi mai mare ca cel din anul 1977.

Gheorghe Marmureanu anunta un cutremur mare in 2040. Gheorghe Marmureanu a tinut sa faca lumina in acest caz, pentru a linisti populatia. In contextul in care activitatea seismica s-a intesificat in ultima perioada in Romania, multe persoane se intreba daca un cutremur mare nu va lovi tara in timpu scurt. Pe baza de date statistice, seismologul Gheorghe Marmureanu sustine ca nu ne putem astepta la un cutremur mare in Romania pana in 2040.

Gheorghe Marmureanu anunta un cutremur mare in 2040

„Discutam de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat ca exista cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a inceput in 1940, a fost acum 37, ar trebui sa fie ori 64, ca 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de rasarit a Munteniei, Dobrogea ceva catre Kiev”, a spus Gheorghe Marmureanu.

Citeste si articolul :   Horoscop complet iunie 2019. Acestea sunt zodiile care au parte de schimbări radicale in prima luna de vara