Coronavirusul din China, declarat urgenta mondiala. Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS: „boala produce o insuficienta respiratorie care…”

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a detaliat, joi seara, la Digi24, ce masuri trebuie sa ia Romania, dupa ce noul coronavirus din China a fost declarat urgenta publica globala si a explicat ca adevaratul pericol il reprezinta posibilitatea ca virusul sa sufere noi mutatii si sa devina si mai patogen, odata cu transmiterea de la om la om. Limitarea transmiterii este „cheia succesului in controlul acestei epidemii”, a subliniat Alexandru Rafila.

Boala produce o insuficienta respiratorie care necesita echipamente speciale de suport, care sunt extrem de limitate ca numar, in general, in toate tarile, chiar daca exista anumite rezerve in acest sens, a subliniat Alexandru Rafila.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a spus ca in prezent se lucreaza la constituirea unor stocuri de echipamente de protectie, de masti si echipamente medicale, care sunt necesare pentru gestionarea posibilei extinderi a coronavirusului in Romania.

„Se lucreaza foarte serios la aceasta, impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta. (…) Este un scenariu, se utilizeaza un scenariu mai putin favorabil”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24, dupa anuntul OMS.

Citeste si articolul :   Romania depaseste iar 10.000 cazuri noi de infectii cu SARS – CoV – 2

Adevaratul pericol

„Nu este foarte important faptul ca in prezent rata de imbolnavire cu coronavirus a depasit-o pe cea din epidemia de SARS din 2002-2003. Aceasta boala are foarte multe forme usoare si medii, care probabil nici nu au fost inca diagnosticate. Rata mortalitatii nu depaseste 2 la suta, deci nu este foarte mare, daca am socoti si cazurile nediagnosticate, ea ar fi si mai mica, dar, foarte important, avand in vedere ca discutam despre un virus care a suferit mutatii care i-au permis sa treaca de la animal la om, el poate sa sufere mutatii in continuare, prin transmiterea interumana, iar patogenitatea lui sa creasca si atunci am putea discuta despre o crestere a proportiei de cazuri grave – in momentul de fata este de 20 la suta – si bineinteles, cresterea mortalitatii si solicitarea foarte serioasa, in cazul unui numar foarte mare de cazuri, a sistemelor de sanatate, pentru ca boala produce o insuficienta respiratorie care necesita echipamente speciale de suport si care sunt extrem de limitate ca numar, in general in toate tarile, chiar daca exista anumite rezerve in acest sens” – a explicat Alexandru Rafila  pentru Digi24.ro

Citeste si articolul :   Clipe dramatice la Craiova. O tanara din judetul Dolj a nascut in timp ce era in coma