Sute de mii de oameni au ajuns la urgente de frica gripei. Avertismentul medicilor

De teama virusului gripal, sute de mii de oameni au ajuns vineri in unitatile de primiri urgente. Au asteptat ore intregi pentru consultatii la spitalele de adulti sau de pediatrie.

In camerele de garda, doctorii sunt nevoiti sa vada fiecare caz in parte, chiar daca de multe ori nu este vorba de o urgenta. Dupa trei decese cauzate de virusul gripal si peste o mie de persoane diagnosticate doar in ultima saptamana, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va fi suplimentat numarul de doze de vaccin.

300 de copii au ajuns doar in ultimele 24 de ore la unitatea de primiri urgente a spitalului Marie Curie. Cei mai multi nu aveau gripa, insa tematori, parintii, au vrut ca ei sa fie consultati de un medic.

Virusul gripal se raspandeste rapid in colectivitate, iar medicii spun ca cei mici se pot imbolnavi cand asteapta ore intregi langa alti pacienti.

Iar cei care au virusul il imprastie si in spitale celor care au deja organismul slabit. Doi pacienti internati la Marius Nasta au fost diagnosticati cu gripa dupa ce rudele au venit in vizita, asa ca accesul a fost limitat.

Citeste si articolul   Copil omorât de câine, în mijlocul unui parc! Oamenii au privit cumplitele scene

Beatrice Mahlear, manager Marius Nasta: ″Programul de vizita este restrictionat la 10-15 minute, apartinatorii sunt rugati sa poarte masti si halate se protectie si sa foloseasca dezinfectant inainte de a intra si sa inteleaga ca aceste masuri sunt luate pentru a proteja pacientii intenati in Marius Nasta.″⁣

In ultima saptamana numarul celor rapusi de virusul gripal a ajuns la 3 si s-au inregistrat la nivel national 1389 de cazuri de imbolnaviri. Cele mai multe, in Brasov, Cluj, Sibiu, Prahova si Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca va suplimenta numarul dozelor de vaccin gripal pentru copii, batrani, gravide si pacienti cu suferinte cronice, considerati cu risc mare de imbolnavire.

35.000 de doze au fost identificate in depozitele distribuitorilor si vor fi cumparate de ministerul sanatatii. Serul poate fiinjectat si copiilor peste 6 luni. Ar dura insa 2 saptamani pana cand va ajunge in cabinetele medicilor de familie din cauza procedurilor.

In plus, ministrul a anuntat ca mai multe spitale din Bucuresti, Cluj, Targu Mures, Timisoara si Sibiu vor putea prelua pacientii care vor face complicatii majore din cauza gripei. Bolnavii vor putea beneficia de o tehnica speciala de ventilatie mecanica.

Citeste si articolul   Cum arată prima soție a lui Cătălin Crișan, Lucia Bubulac, la 10 ani de la divorț

Suntem in plin sezon gripal, asa ca este important sa respectam regulile de igiena personala si sa ne izolam de cei deja bolnavi. Este bine totodata sa mancam cat mai multe fructe si pe cei mici sa-i tinem departe de spatiile aglomerate.

Pe langa toate acestea, chiar daca nu iesiti afara cu copiii, ar fi bine ca inainte sa primiti musafiri sa-i rugati sa isi amane vizita in cazul in care au simptome de raceala sau gripa, scrie stirileprotv.ro