Azi este sarbatorit un mare sfant roman. Ce este interzis sa faci

Astazi, 13 decembrie, este o zi foarte importanta pentru credinciosii din Romania. Potrivit calendar ortodox, Biserica face pomenirea Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Este sarbatoare cu cruce neagra.

Dimitrie Barila s-a nascut in secolul al XVII-lea, in anul 1624 in cetatea Sucevei. In ceea ce priveste educatia, acesta a studiat mai intai acasa, iar apoi la Iasi, la Colegiul infiintat de domnitorul Vasile Lupu si care apartinea de Manastirea Sfintii Trei Ierarhi.

Dimitrie pleaca la Liov pentru a-si aprofunda studiile in cadrul Scolii Fratiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aproape de mijlocul celui de-al XVII-lea secol (1649), sfantul se calugareste la Manastirea Probota, unde va primi si numele de Dosoftei.Despre Sfantul Dosoftei se spune ca a fost unul dintre cei mai importanti carturari de la noi din tara in secolul VII. Dosoftei, a fost un carturar roman, mitropolit al Moldovei, poet si traducator. In 2005 Biserica Ortodoxa Romana l-a proclamat sfant.

Citeste si articolul   Când începe postul Sfintei Marii 2019. Ce trebuie să faci și ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului

Ce nu ai voi sa faci de Sfantul Dosoftei

In aceasta zi nu se calca, nu se gateste si nu se spala. Preotii ne inseamna sa evitam lucrul prin gospodarie.

Potrivit traditiei populare romanesti, pe 13 decembrie, femeile nu cos ca nu cumva sa le doara ochii de-a lungul anului. Se spune ca este pericol de orbire.