S-a votat! Romanii pot primi o pensie in plus

Veste buna Romanii vor putea sa incaseze inca o noua pensie, pe langa cea beneficiata de la stat. Este vorba despre pensia ocupationala. Deputatii au luat decizia finala, iar proiectul trebuie promulgat de presedinte.

Proiectul de lege ce reglementeaza cadrul legal pentru infiintarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale a fost adoptat miercuri, in unanimitate, de plenul Camerei Deputatilor. In acest caz Camera Deputatilor este for decizional.

Presedintele Comisiei pentru munca, Adrian Solomon(PSD) , a aratat ca adoptarea acestor reglementari deschide “calea rezolvarii” situatiei pensiilor speciale. El a mentionat ca legea, odata promulgata, va da posibilitatea angajatorilor sa organizeze scheme de pensii ocupationale, astfel incat, in baza unor contributii in timpul activitatii, angajatii sa poata beneficia de o alta componenta a pensiei, la final de cariera, scrie romaniatv.net

“Am reusit azi sa transpunem o directiva europeana care din 2016 se tot dorea a fi transformata in lege in Romania. Pensiile ocupationale deschid, astfel, si calea rezolvarii asa-numitelor pensii speciale, pentru ca o serie intreaga de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum incolo, sa creeze o schema de pensii facultative, prin care sa suplineasca acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator si le asuma printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit. Contractele implicite pentru schema de beneficii definite sunt acele statute ale unor profesii, statute speciale – ca vorbim de magistrati, ca vorbim de militari, ca vorbim de aviatori sau de alte categorii, printre care, evident, si parlamentarii. Deschidem astfel posibilitatea ca Pl-x 166 (Propunerea legislativa pentru abrogarea pensiilor speciale – n.r.) si Pl-x 292 (Propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal – n.r.) sa fie adoptate cat mai curand, daca Guvernul se va pronunta asupra amendamentelor care au fost depuse la Comisie”, a precizat Adrian Solomon, citat de Agerpres.

Citeste si articolul   Prima declarație de presă a soțului Vioricăi Dăncilă: O ...


Cristian Seidler (USR) si-a exprimat speranta ca adoptarea acestui proiect va permite eliminarea pensiilor speciale in sedinta de plen de saptamana viitoare.

“Ma bucur foarte mult ca in Romania vom avea pensii ocupationale. Sper sa fie promulgat proiectul cat mai repede. Si inca de saptamana viitoare putem, aici, in plen, ca un cadou mult prea intarziat, sa facem dreptate si sa eliminam orice pensie speciala. Pentru ca in sistemul pensiilor din Romania nu mai trebuie sa existe nicio pensie fara contributivitate”, a spus reprezentantul USR.

Mara Calista (PNL) a aratat ca pensiile ocupationale, existente si in alte state europene, ar reprezenta un al treilea pilon al pensiilor, pe langa cele contributive sau cele gestionate de Pilonul 2.

“Romania era una dintre putinele tari care nu avea reglementata legea pensiilor ocupationale. Da, este o solutie ca adoptarea acestei legi sa conduca la eliminarea pensiilor speciale, tocmai pentru ca se va forma un statut concret pentru fiecare categorie in parte, intre ce inseamna angajator si entitatile care vor gestiona pensiile ocupationale sau intre persoane individuale si entitatile care vor gestiona pensiile ocupationale”, a aratat ea.

Citeste si articolul   Anca Serea va deveni mamă pentru a șasea oară

Guvernul a adoptat pe 27 august un proiect de lege ce reglementeaza cadrul legal necesar pentru infiintarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora.

Initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii.

Astfel, daca un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, el este obligat sa ofere informatii despre aceasta tuturor angajatilor sai si poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru lucratori pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale. Totodata, pensia ocupationala este facultativa, ceea ce inseamna ca incheierea unor relatii contractuale intre o persoana si un angajator nu poate fi conditionata de obligarea persoanei respective sa contribuie in nume propriu la un fond de pensii ocupationale.

Citeste si articolul   Viorica Dăncilă, schimbare la 180 de grade, PSD va aplica Referendumul. „Consider că s-a greșit în Diaspora”