Calendar ortodox 9 decembrie 2019. Sarbatoare importanta pentru crestini. Este dezlegare la peste

Biserica face in aceasta zi pomenirea vestii primite de Sfanta Ana, mama Maicii Domnului, prin care Ingerul Domnului o instiinta despre sfanta zamislire a Preacuratei Maici a lui Hristos.

Maica Domnului a fost zamislita si nascuta in chip firesc, iar parintii sai au fost Sfintii Ioachim si Ana, care atat au placut lui Dumnezeu, incat au fost invredniciti la o varsta inaintata si dupa o viata sfanta si neincetate rugaciuni sa fie nascatori ai Sfintei Fecioare.

Sfintii si Dreptii dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana nu ar fi primit un dar ca acesta daca nu ar fi prisosit dreptatea si sfintenia lor. Caci li s-a dat fiica cea mai sfanta decat toti sfintii si decat heruvimii mai cinstita, care mai mult decat toti a placut lui Dumnezeu.Astazi este pomenita si Sfanta Prorocita Ana, mama Prorocului Samuel.

Pentru ca nu putea sa nasca copii, in urma rugaciunilor fierbinti, a primit de la Dumnezeu vindecare si l-a nascut pe Samuel, pe care din pruncie l-a inchinat lui Dumnezeu, ducandu-l sa vietuiasca la cortul Domnului, sub povatuirea preotului Eli.

Citeste si articolul   Ce nu trebuie să faci ASTAZI de Sfânta Parascheva. Ai grijă să te ferești de asta dacă vrei să-ți fie bine

Samuel a fost chemat la prorocie inca din copilarie, mai tarziu facandu-se povatuitor al neamului sau.

In Cartea I a regilor (2,1-10), se afla cantarea de bucurie a Sfintei Prorocite Ana pentru darul nasterii primit de sus. Aceasta cantare este socotita prototipul acelei cantari de peste veacuri a Fecioarei Maria: “Mareste sufletul meu pe Domnul si s-a bucurat sufletul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale…” (Lc 1,46-55).