Calendar ortodox 4 decembrie. Crestinii preaslavesc o Sfanta Importanta. Doua lucruri pe care nu trebuie sa le faci in acesta zi

4 decembrie este o zi foarte importanta pentru credinciosii din intreaga tara, intrucat se savarseste pomenirea Sfintei Mucenite Varvara. Potrivit calendarului ortodox, aceasta a trait in cetatea Heliopolis, pe timpul imparatului Maximian.

Din turnul sau, Sfanta Varvara le impartasea pazitoarelor tainele credintei

Din turnul in care era captiva, Sfanta Varvara le dezvaluia pazitoarelor sale adevaul despre zei si le initia in tainele credintei. Din cauza frumusetii sale trupesti, tatal, paganul Dioscor, a inchis-o intr-un turn, considerand ca nimeni nu este vrednic sa o vada pe fiica sa.

„Zeii pe care ii cinsteste tatal meu sunt facuti de maini omenesti. Pe cei de aur si de argint i-au facut zlatarul (argintarul) si pe cei de piatra i-a facut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul.

Deci, cum acei zei facuti au putut zidi aceasta luminata inaltime cereasca si o frumusete ca aceasta pamanteasca, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mainile?”, spunea aceasta.

Citeste si articolul   Mihai Voropchievici. Ce nu ai voie sa faci astazi, in Vinerea Mare

Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi de sarbatoareCa majoritatea sarbatorilor importante, ziua Sfintei Varvara nu duce lipsa de traditii, obiceiuri si superstitii pe care credinciosii au grija sa le respecte cu sfintenie.

Astfel, pe 4 decembrie, parintii obisnuiesc sa insemneze copiii pe frunte si pe fata cu semnul Sfintei Cruci, avand degetul inmuiat in miere. De asemenea, se spune ca nu este bine sa muncesti, sa speli sau sa mananci fasole. In credinta populara, Sfanta Varvara este considerata protectoarea copiilor, pe care ii apara de boli, in special de pojar.

Trebuie, insa, ca aceasta zi sa fie cinstita asa cum se cuvine, motiv pentru care ortodocsii din Romania, dar si din intreaga lume nu incalca nici macar una dintre regulile nescrise.

In plus, minerii au ales-o pe Varvara drept patroana lor spirituala, astfel ca nimeni nu mai intra in mina, ci petrece si se bucura, exact asa cum ii placea Sfintei, scrie fanatik.ro

Citeste si articolul   Urmeaza Mosii de Primavara - Sarbatoarea celor 40 de mucenici. Ce se da de pomana si de ce se beau 40 de pahare