S-a schimbat legea! Femeile pot să iasă la pensie mai devreme! Iată care sunt condițiile

Legislația pensiilor le permite femeilor să iasă la pensie anticipat cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet.

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată e reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii și presupune ieșirea la pensie cu cel mult cinci ani mai devreme de împlinirea vârstei standard de pensionare, în baza unui stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

“Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, scrie în Legea nr. 263/2010.

Citeste si articolul   Liviu Dragnea s-a saturat, a cerut să fie transferat din închisoare. Unde vrea să îşi ispăşească pedeapsa

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani (reamintim că stagiul minim e de 15 ani). Cât despre vârsta standard de pensionare, pentru femei avem vârsta de 63 de ani.

Până la finele anului, vârsta-standard ajunge la 61 de ani și două luni, iar stagiul complet, la 31 de ani și două luni.

Totuși, pensia anticipată nu poate fi cerută decât cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

E bine de știut că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită. “Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, scrie, mai exact, în lege.

Apoi, la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă “și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”, potrivit actului normativ, scrie avocatnet.ro

Citeste si articolul   In Coreea de Sud s-a auzit „fluierul de start” pentru meciurile de fotbal; cazurile de COVID scad