Sfantul praznuit maine. E la loc de cinste in biserica si multi ii poarta numele. Batranii ne spun ce nu e bine sa facem in aceasta zi

Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în cetatea Neocezareea din Pont, într-o familie păgână şi a primit o educaţie laică desăvârşită, studiind filosofia, retorica şi dreptul.

Pentru a-şi desăvârşi studiile, a plecat împreună cu un prieten al său în Cezareea Palestinei, unde l-a întâlnit pe Origen (185-254), marele cărturar creştin al vremii, condamnat de Biserică pentru ereziile pe care le-a susţinut după aceea.

Pentru virtuţile lui alese, la întoarcerea în patrie, a fost hirotonit episcop al Neocezareei. Prin el, Dumnezeu a lucrat mulţime de fapte minunate, în special vindecări, motiv pentru care a fost numit “Taumaturgul”.

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian (284-305), Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe creştini să fugă şi să se ascundă, ca nu cumva, înfricoşându-se de cruzimea chinurilor, să se lepede de credinţă.

A trecut la Domnul la adânci bătrâneţi, mulţumind Lui Dumnezeu pentru lucrarea atât de rodnică pe care a săvârşit-o în viaţă, aducând la credinţă mulţime de oameni

Citeste si articolul   Tragedie intr-o localiatate din Romania! S-a stins la doar 26 de ani iar fetița ei e în stare gravă la spital

Traditii si obiceiuri

Este o perioadă din an în care creștinii de pretutindeni respectă anumite tradiții vechi, prin care încearcă să aducă liniștea, bunăstarea și prosperitatea în casă.

Tradițiile vechi spun că în data de 17 noiembrie, creștinii nu au voie sub nicio formă să rostească blesteme, fiindcă acestea se vor întoarce asupra celui care le-a rostit.

În ziua sfântului Grigorie se spune că nu este bine să muncești și nici să speli haine. E bine să mergi la biserică și să aprinzi o lumânare pentru sufletele celor decedați, spre iertarea păcatelor.