ULTIMA ORA! Schimbare importantă în dosarele de pensii! Anuntul Noului ministru al Muncii

Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru a declarat că acestea trebuie procesate mult mai repede și urmarea imediată ar fi ca pensiile să ajungă la beneficiar în maximum 45 de zile, nu după cinci-șase luni de la depunerea cererii de pensionare. Violeta Alexandru mai spune că a primit mai multe sesizări din partea cetățenilor privind aceste întârzieri din partea cetățenilor.

Schimbare importantă în dosarele de pensii!

Trebuie specificat că Legea nr. 263/2010, cea care stabilește cadrul legal al pensiilor publice din țara noastră, prevede că pensia se acordă la solicitarea celor îndreptățiți, cererea putându-se depune la casa de pensii de care aparține solicitantul, în cel mult 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Atenție pentru toți cei interesați! Cererea trebuie să fie însoțită de o serie de acte prin care să se poată demonstra îndeplinirea condițiilor legale pentru pensionare, respectiv vechimea în muncă și vârsta de pensionare.

Potrivit legislației momentului, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii de sector. Conform legislației privind sistemul public de pensii, decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare ar trebui emisă în cel mult 45 de zile de la data înregistrării solicitării. Adică exact numărul de zile pe care Violeta Alexandru le solicită acum.

Citeste si articolul   Colegii lui Andrei, copilul bagat in coma de un bataus din Mangalia, s-au pus in genunchi, in fata spitalului si, cu lacrimi in ochi, au inaltat rugaciuni fierbinti. Apoi au strigat cat au putut de tare

Decizia de pensionare trebuie să vină în 45 de zile

Problema este că, în prezent, decizia de pensionare vine beneficiarului în mai multe luni, uneori chiar în cinci sau șase. După cum stabilește legea pensiilor în vigoare, decizia de pensie se transmite solicitantului în termen de cel mult cinci zile de la data emiterii și trebuie să conțină și motivele admiterii sau respingerii cererii. Vă reamintim că începând cu luna septembrie 2021, dată la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, respectiv Legea nr. 127/2019, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Punctul de referință va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). Acesta va avea valoarea, la 1 septembrie 2021, de 75 de lei, scrie fanatik.ro