Cozonac din caietul bunicii – pufos și delicios.

Salveaza aceasta reteta pentru Craciun si Revelion.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru reţeta de cozonac

1 kg făină albă
8 gălbenușuri, la temperatură camerei
50 gr drojdie
500 ml lapte

1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

200 gr unt + 30 gr pentru uns tăvile
esența de rom și vanilie
2 linguri ulei
3 linguri coajă de lămâie și portocală
300 gr zahăr
1 linguriță sare

COZONAC reţetă. Pentru umplutură:
250 gr miez de nucă copt, măcinat
8 albușuri bătute spumă
esența de rom
3 linguri cacao
300 gr zahăr

COZONAC reţetă. Mod de preparare cozonac

Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri din făină.

Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul. Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sărea, uleiul, esențele, coajă de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit. Maiaua se toarnă peste gălbenușuri. Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făină se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini.

Citeste si articolul   Cel mai ciocolătos tort de ciocolată poposește astăzi pe pagina noastră și cu puțin efort ar putea poposi și pe masa noastră. Se încumetă cineva să facă acest desert cu ciocolată chiar astăzi?

La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul. Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul. Între timp se pregătește umplutură și se da drumul la cuptor, să se încingă.

Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esența de rom și nucă. Se omogenizează și se lasă să se odihnească.

Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încăpă în tavă de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tavă unsă cu unt și tapetata cu hârtie de copt. Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci. Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare sau cu un păi din mătura pentru a vedea dacă mai rămâne coca pe el sau dacă este copt.

Citeste si articolul   Am făcut cremșnit acasă. De data asta nu am mai cumpărat foi gata făcute…și bine am făcut. Minunat mi-au ieșit foile de cremșnit

COZONAC reţetă. ATENȚIE: Nu frământați cu făină rece. Faina și celelate ingrediente trebuie să fie la temperatură camerei.