CCR a decis: Amnistia și grațierea nu pot fi interzise

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că amnistia și grațierea nu pot fi interzise, iar asta înseamnă că referendumul inițiat de președinte pe 26 mai nu se poate aplica în totalitate. Curtea a făcut precizări despre cu privire la una dintre întrebările care au fost puse la scrutinul de acum aproape două luni de zile.

Decizia CCR, dată în unanimitate

Judecătorii au decis în unanimitate că amnistia și grațierea nu pot fi interzise, iar asta înseamnă că nu poate fi revizuită Constituția din acest punct de vedere. Decizia judecătorilor vine după ce au fost făcute mai multe sesizări privind anumite chestiuni sensibile legate de justiție. CCR a răspuns astfel solicitărilor PNL, USR, dar și solicitării PSD.

Pe 1 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă a cerut un punct de vedere cu privire la punerea în aplicare a deciziilor de la referendum, iar acum CCR a dat sentința în acest caz. „Am discutat despre cele două puncte de la referendum, să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două, dar acestea sunt importante pentru că am văzut care este voinţa cetăţenilor şi vrem să ţinem cont de votul din data de 26”, a spus premierul după ce a trimis scrisoarea către Curte pe 1 iulie.’

Citeste si articolul   HOROSCOP RUNE pentru săptămâna 1 - 7 aprilie 2019, cu Mihai Voropchievici. Vărsătorii dau lovitura, Racii au o săptămână grea

Ce era trecut în proiectul propus de PSD-ALDE

Proiectul pe care PSD și ALDE l-a trimis la Curtea Constituțională ar fi trebuit să conțină alineate în care scrie că președintele nu poate acorda grațierea individuală pentru fapte de corupție și, de asemenea, că nu pot fi aleși în funcții publice persoane cu probleme penale. Judecătorii au declarat proiectul PSD-ALDE propus în urma rezultatelor referendumului drept neconstituțional cu privire la interzicerea grațierii pentru fapte de corupție. Așadar, ea se va putea face în continuare.

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, mai era trecut în proiectul de lege.