Furtunile se întorc în forţă. Cod Galben de ploi şi furtuni violente. Care sunt zonele vizate

Cea mai capricioasă vreme din ultimii ani ne pregăteşte noi surprize. Vom avea parte de ploi torenţiale, furtuni şi vijelii, urmate de zile însorite.

Vom avea parte de o vreme schimbătoare, iar primele efecte le resimţim chiar de mâine, miercuri, când vijeliile şi ploile însoţite de fulgere revin în forţă, în toată ţara.

Cele mai afectate regiuni vor fi Oltenia, Banatul şi regiunile montane unde ploile pot cădea cu o cantitate de 30 de litri pe metru pătrat, iar rafalele de vânt pot atinge şi 80 de kilometri la oră.

Autoritatea Naţională de Meteorologie a emis marţi dimineaţă, o avertizare nowcasting de Cod Galben. Este o alertă de vreme severă imediată.

Fenomenele vizate sunt manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în perioada 14 mai, ora 15 – 17 mai, ora 10.

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.

Citeste si articolul   Maria, tanara de 19 ani care a invins cancerul, mesaj pentru toti romanii: „Am stat si 4 luni in izolare, voi nu puteti sta 14 zile in carantina?”

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp şi izolat 40 l/mp, anunţă

În judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Timiş şi local în judeţul Hunedoara se vor semnala averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp, conform ANM.

Ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, căci din nou avem două mase de aer, una rece şi una caldă, care se ciocnesc. De altfel, chiar dacă se vor semnala ploi, în această perioadă temperaturile nu vor coborî foarte mult, ci se vor menţine în jurul valorilor de 19-21 de grade mai ales în sudul, sud-estul şi sud-vestul teritoriului.

Totodată, marţi, până la ora 11:30, este Cod Galben în judeţul Caraş-Severin, în zona de munte de peste cota 1800 m. Se semnalează, după cum au anunţat meteorologii intensificări temporare ale vântului, cu viteze care vor atinge 90-100 km/h.

Citeste si articolul   Medicii de la Spitalul Fundeni puși să semneze un angajament anti-mită! Cum ”jură” că nu vor mai lua șpagă