Ce NU ai voie faci astazi, în Vinerea Mare – este mare păcat!

In Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor se pomenesc patimile infricatoare ale lui Iisus si este zi de post negru. Vineri seara se savarseste denia Prohodului si se inconjoara biserica de trei ori.

Ouale vopsite fie joi, fie sambata trebuie sa aiba culoarea rosie, care semnifica sangele Mantuitorului. Gospodinele nu au voie sa vopseasca oua in Vinerea Mare si nici sa sa coaca. De asemenea, tot in aceasta zi, credinciosii nu trebuie sa manance urzici sau sa puna otet in mancare deoarece pe Cruce, Mantuitorul a fost batut cu urzici, si buzele Acestuia au fost udate cu otet.

Preotii scot Sfantul Epitaf din altar si-l asaza in mijlocul bisericii pe o masa, iar credinciosii trebuie sa treaca pe sub Sfantul Aer de trei ori (unii spun ca te poate scapa de durerile de spate si de cap).

In Vinerea Mare nu se spala si nu se sacrifica animale. In aceasta zi, Sfanta Liturghie nu se savarseste, iar mortii se ingroapa doar cu batai de toaca. Se crede ca oamenii care lucreaza pamantul in aceasta zi nu vor avea rod. De asemenea, se spune ca cei care se tund in aceasta zi vor avea parte de un deces in familie.

Tot in aceasta zi se inconjoara biserica, Sfantul Epitaf se asaza pe Sfanta Masa, unde va ramane 40 de zile, pana la Inaltare. Oamenii care participa la slujba, primesc de la preoti florile sfintite puse pe Sfantul Epitaf.

Loading...