Începe Săptămâna Patimilor, ce trebuie să facă toţi creştinii astazi, în LUNEA MARE

Creștinii au intrat în Săptămâna Patimilor. Este ultima săptămână grea de post, până la Învierea Domnului. Începe o săptămână de pocăință, în care creștinii încearcă îndreptare duhovnicească, pentru a primi cu bucurie cea mai mare sărbătoare creștină.

În Lunea Mare se face în biserică pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. În LUNEA MARE din SĂPTĂMÂNA PATIMILOR se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

Acasă, femeile încep curățenia generală. Gospodinele scot afară toate lucrurile, le aerisesc. Toată casa trebuie să fie curată de Învierea Domnului.

De asemenea, se văruiește și se spală totul. „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR.

În această săptămână, de duminică şi până vineri, se săvârşeşte slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumuseţe, care evidenţiază momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Două dintre aceste au o semnificaţie aparte şi o structură specială.

Citeste si articolul   Șerban Nicolae: România nu trebuia să adere la Parchetul European

Astfel, Denia din Joia Patimilor, cunoscută şi sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, recapitulează şi actualizează în conştiinţa credincioşilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea şi moartea, încheind cu punerea în mormânt.