Anunțul premierului Dăncilă. Vom avea o nouă autostradă!

Guvernul va aloca fonduri de la bugetul de stat de 1,2 miliarde euro pentru construirea în parteneriat public-privat a unei importante autostrăzi. Est vorba despre autostrada Târgu Neamț-Iași. Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, din care face parte acest tronson, cu o lungime totală de 310 kilometri, este estimat la 4,07 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport.

Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Perioada de proiectare și realizare a autostrăzii Târgu Neamț-Iași este estimată să dureze patru ani.

„Alocăm fonduri de la bugetul de stat, luăm măsuri pentru atragerea de fonduri UE și dezvoltarea proiectelor în parteneriat-public privat, astfel încât să realizăm obiectivele de infrastructură așteptate de mulți ani de către români.

Aprobăm azi studiul de fundamentare al proiectului strategic de investiții în parteneriat public-privat autostrada Târgu-Neamț – Iași, vital pentru regiunea Moldovei. Valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 miliarde de euro, iar perioada de proiectare și realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni”, a spus Dăcnilă înainte de şedinţa de Guvern.

Citeste si articolul :   O femeie in varsta de 34 de ani si-a gasit sfarsitul dupa ce a combinat doua produse de curatat

Proiectul are în vedere realizarea a 68 km de autostradă, precizează premierul.

„Efectele economice de atragere a investițiilor în această regiune, dar și sociale sunt evidente mai ales că autostrada se racordează la drumul de mare viteză București-Suceava aflat în pregătire la Ministerul Transporturilor.

La începutul lunii aprilie proiectul va fi oferit investitorilor care doresc să își asume proiectarea și construcția acestei autostrăzi. Așa cum am menționat, voi monitoriza cu prioritate ca și la acest obiectiv toate procedurilor să se realizeze cu rapiditate”, a punctat Dăncilă.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat la sfârşitul anului trecut licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate a autostrăzii Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, parte a viitoarei şosele de mare viteză ce va lega Ardealul de Moldova.

Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni este o alternativă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-European IV şi IX. Autostrada care va lega Transilvania de Moldova a fost împărţită în trei tronsoane: Târgu Mureş- Ditrău (91,6 km), Ditrău – Târgu Neamţ (118 km) şi Târgu Neamţ -Ungheni (100,6 km).

Citeste si articolul :   Brexit-ul a fost amânat. Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană încă şase luni

Cu o lungime totală de 310 kilometri, costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni este estimat la 4,07 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport.