Anamaria, mama care a acceptat să doneze organele fetiţei sale de 8 ani, își crește singură celelalte două fiice

O mamă care şi-a pierdut fetiţa de opt ani într-un accident i-a donat organele ca să salveze alte vieţi. “Emilia va trăi prin alt copil”, spune plângând mama copilei.

Inima fetiţei va bate în pieptul unui băieţel de 10 ani, care aşteaptă de 3 ani operaţia salvatoare, ultima lui şansă să trăiască. Medicii din Târgu Mureş fac chiar în acest moment intervenţia extrem de rară în România. Plămânii fetiţei vor salva alţi doi pacienţi, în Viena.

În exclusivitate la Observator, mama Emiliei face apel la toţi cei care pot dărui viaţă după moartea celor dragi. “Alegeţi să donaţi, pentru că o secundă de egoism poate costa viaţa unui om.”

A fost lupta dureroasă a unei mame care a înţeles că dincolo de suferinţa ei… este speranţă.

”Mi-aș fi dorit să o văd pe Emilia de Crăciun, acasă”
Când şi-a pierdut fetiţa, Anamaria a ales să o transforme în înger salvator.

ANAMARIA SAKARDI, mama Emiliei: Am fost de acord cu prelevarea de organe foarte greu. Am fost atât de egoistă. Pentru fetiţa mea, eu am luptat în ăştia opt ani şi aproape patru luni cu tot ce-am putut eu.

După zile de zbucium, a acceptat donarea de organe şi i-a dat doctorului vestea emoţionantă.

ANAMARIA SAKARDI, mama Emiliei: Eu îi spusesem că nu sunt de acord. M-am întors la el şi primul lucru, mi-am cerut iertare pentru gestul meu de egoism şi am spus da, sunt de acord, pentru că dacă Emilia mea ar primi acel organ de care are nevoie, n-aş avea cuvinte de mulţumire. Tot ce poate să ajute, vă rog să luaţi, merită vieţi salvate aşa cum şi eu mi-aş fi dorit să o văd pe Emilia de Crăciun acasă! Să o văd că împlineşte 18 ani, să văd cum termină un liceu.

”Un lucru ce se întâmplă rar”

Emilia a ajuns joi în comă la spitalul din Oradea după ce o maşină o lovise la ieşirea dintr-un parc. De sâmbătă era în moarte cerebrală. Odată primit acordul mamei, medicii au început intervenţia extrem de delicată. Prelevarea de organe de la un copil este un caz rar. A mai fost doar unul, anul acesta în România.

dr. CARMEN PANTIŞ, coordonator program transplant Bihor, Spitalul Judeţean Oradea: Vreau să mulţumesc mamei aceste fetiţe care, zdobite de durere a spus “da” pentru donarea de organe aşa cum a spus şi singura mamă a băieţelului de 14 ani care a salvat fetiţa de 18 ani în luna iulie, în Oradea.

dr. MARIUS HARPA, medic specialist Institutul de la Târgu-Mureş: Un lucru ce se întâmplă rar în România şi rar în Europa şi în toată lumea. Au prelevate doar inima şi plămânii. Nu s-a riscat să se recolteze nişte organe care aveau diverse leziuni.

La prelevarea care a avut loc în Spitalul din Oradea, au participat şi medici din Mureş şi din Viena. Plămânii au ajuns cu un avion la clinica AKH din capitala austriacă, iar inima a fost dusă, cu un elicopter, la Mureş.

După moartea Emiliei, Anamaria a rămas cu două fiice, în vârstă de 10 și 17 ani, pe care le crește singură.

Până nu demult, când Emilia era în viață, mama și cele trei fiice ale sale au locuit cu chirie într-o cameră de cămin. Femeia și-a crescut, de altfel, mereu singură fetele, pentru că soțul său era dependent de jocurile de noroc.

Loading...