Atac armat la două moschei din Noua Zeelandă. 40 de persoane au murit. Atacul a durat 20 de minute și a fost transmis LIVE pe Facebook

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a confirmat că 40 de persoane au murit, iar alte 20 au fost rănite în atacurile armate de la moscheile Al Noor şi Linwood Masjid din oraşul Christchurch.

Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului, conform presei locale.

Atacatorul s-a identificat ca fiind “Brenton Tarrant” – un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

Comisarul de poliţie Mike Bush s-a declarat îngrijorat că filmarea se regăseşte pe reţelele sociale şi a precizat că poliţia face demersuri pentru ca aceasta să fie ştearsă. El a început să transmită live în timp ce mergea către moscheea Al Noor Mosque. În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină.

Atacul a durat 20 de minute și a fost transmis LIVE pe Facebook. Clipul a fost eliminat.

Un bărbat a intrat cu o armă semi-automată în moscheea Deans Ave din Christchurch trăgând la întâmplare și filmând totul în direct pe Facebook. Un al doilea bărbat înarmat a deschis focul la o moschee în Linwood.

Suspectul ar fi postat înainte de atac un mesaj pe un forum: “Îi voi ataca pe invadatori și chiar voi transmite atacul în live stream via Facebook”. Atacatorul spune că s-a inspirat din atacul armat din Norvegia săvârșit de extremistul Anders Behring Breivik.

Atentatorul a scris un manifest de 73 de pagini în care își explică motivația atacului. Premierul Scott Morrison a confirmat că principalul suspect este australian care trăia în Noua Zeelandă.

Loading...