Primarul Aradului, critici la adresa lui E. Teodorovici: “Nu înţelege că nu e şeful primarilor, nu ne cheamă la ordin”

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PNL), susţine că există “o îngrijorare şi chiar revoltă” în rândul primarilor cu care a avut discuţii în ultimele săptămâni pe tema bugetului, inclusiv de la PSD, afirmând că aceştia se tem că marile proiecte de investiţii sunt puse în pericol “printr-un buget care sancţionează în primul rând primăriile performante”.

El a criticat atitudinea ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici, despre care spune că “nu înţelege, aşa cum nu înţeleg nici alţi miniştri, că el este numit pe funcţie printr-o conjunctură politică”. Prezent la Digi24, vineri seară, ministrul de Finanţe a declarat că sunt bani şi a cerut exemple despre edili nemulţumiţi.

“Am fost contactat, în ultimele săptămâni, de un mare număr de primari din ţară, inclusiv PSD. Există o îngrijorare şi chiar o revoltă în ceea ce îi priveşte, pentru că marile proiecte de investiţii sunt puse în pericol de Guvern, printr-un buget care sancţionează în primul rând primăriile performante.

Dincolo de asta, colegii mei primari, indiferent de culoarea politică, dezavuează atitudinea Guvernului României, care prin miniştri ca Orlando Teodorovici se raportează cu aroganţă la administraţiile locale unde se produc resursele din care se alimentează bugetul de stat”, susţine Gheorghe Falcă, într-o declaraţie de presă, citat de Agerpres.

Primarul Aradului consideră că ministrul Teodorovici “nu înţelege, aşa cum nu înţeleg nici alţi miniştri, că el este numit pe funcţie printr-o conjunctură politică”.

Citeste si articolul   O femeie a decis sa devina mama surogat pentru o alta familie, care se chinuia sa aiba un copil. Le-a tinut bebelusul in pantece timp de 9 luni, insa in ziua nasterii totul s-a schimbat! Ce-a putut sa aduca pe lume? Pana si medicii au fost UIMITI

“Nu este şeful primarilor (Teodorovici – n.r.), nu ne cheamă la ordin şi nu ne dă dispoziţii, nu face glumiţe pe seama noastră. Unii dintre noi, primarii, am fost realeşi de două-trei-patru ori să reprezentăm cetăţenii harnici şi cinstiţi, în timp ce Orlando Teodorovici reprezintă cel mai slab guvern din istoria României.

În calitate de reprezentant al primarilor din România, apelul meu la Guvernul României a fost să asculte nevoile românilor, să nu blocheze dezvoltarea oraşelor, să nu îi mai pedepsească pe cei care muncesc pentru ţara asta.

Dacă asta i se pare amuzant sau motiv de ironie domnului ministru Teodorovici, dacă îl determină să ne persifleze, îi transmit că pe mine ironia sa nu mă atinge, însă cetăţenii sunt sătui de sfidare şi aşteaptă ca Guvernul României să îi trateze în sfârşit cu respect, şi nu cu dispreţ, ca acum”, arată Gheorghe Falcă.

Eugen Teodorovici, la Digi24: „Care primari? Nu mi-l luați pe ăla de la Arad care numai primar nu este. Este o glumă de primar”

Întrebat dacă primarii pot face investiţii în acest an şi dacă vor avea banii necesari, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat la Digi24 că sunt şi bani şi a cerut exemple despre edili nemulţumiţi.

Citeste si articolul   Curs valutar BNR, 11 aprilie 2019. Cât costă un euro azi

„Care primari? Nu mi-l luați pe ăla de la Arad care numai primar nu este. Este o glumă de primar”.

Legat de afirmaţiile lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, şi ale primarului general Gabriela Firea, Eugen Teodorovici a răspuns că primul trebuie să se decidă, atunci când vorbește de alocările din bugetul pentru 2019, dacă este primar de sector sau este președintele Asociației Municipiilor din România.

„Domnul Negoiță (Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 – n.red.) trebuie să se decidă în care parte este: este primar de sector sau este președintele Asociației Municipiilor din România (AMR – n.red.)? Dacă o să-l întrebați ca primar de sector dacă este mulțumit de împărțirea banilor, sper să nu zică «Nu». Dacă îl întrebați ca președinte al AMR-ului, va spune că vrea o treime din bugetul general consolidat să fie la nivel local. Știți ce înseamnă asta?

Înseamnă că și din banii pentru apărare și din banii pentru pensii vrea să îi ducă la nivel local. Atunci, ia și pensiile, ia și apărarea națională, ia și autostrăzile, ia-le tu la nivel local și fă-le tu. Poate să ceară o treime din bugetul de stat. Dacă facem comparația cu cât este bugetul de stat și cât se duce la local, adică 74-76 de miliarde de lei, asta înseamnă mai mult de o treime”, a declarat Eugen Teodorovici, vineri seara, la Digi 24.

Citeste si articolul   Greseala CAPITALA pe care o face toata lumea la piscina! Dupa ce au intrat in apa, au ajuns la spital si s-au STINS! Nu s-au inecat si nici nu au intrat in soc hipotermic!

În ceeea ce privește nemulțumirile Gabrielei Firea, primarul Municipiului București, legate de bugetul alocat administrațiilor locale, ministrul Finanțelor, a reamintit că 49% din impozitul pe venit pentru București este destinat Primăriei Generale și 51% este împărțit între sectoare.

„Știți că din impozitul pe venit, la nivel național, se află în București 30%? Adică sunt și eu bucureștean, dar nu pot să nu mă uit în întreaga țară. Ca Guvern, trebuie să ai grijă de întreaga țară, atunci când aloci partea financiară. Bani există”, a mai spus Teodorovici.