CCR îl lasă pe Victor Ciorbea fără pensie specială! A fost admisă sesizarea lui Klaus Iohannis

Curtea Consitutțională a României (CCR) îl lasă pe Victor Ciorbea fără pensie specială, după ce a admis sesizarea făcută de președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la modificările aduse Legii 35/1997, prin care funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu cea de ministru.

„În cadrul aceleiași categorii de demnitari, legiuitorul nu poate face nicio diferențiere cu privire la îndreptățirea unora sau altora de a beneficia de dreptul la pensie specială decaât cu încălcarea art. 16 alin.

(1) din Constituție, conform căruia cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile și obiective”, se arată în sesizarea trimisă de Iohannis judecătorilor de la CCR.

CCR îl lasă pe Victor Ciorbea fără pensie specială

CCR a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis, astfel că pensia specială a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care este de aproape 30.000 de lei, este declarată neconstituțională. În urma deliberărilor, CCR a decis că:

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, Monica Anisie, anunt despre reinceperea scolii si examenele nationale

A admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.8 [cu referire la art.9 alin.(4)], art.I pct.9 [cu referire la art.9 alin.(41)] și art.I pct.15 [cu referire la art.11 alin.(12)-(13)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului sunt neconstituționale;

A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.10 [cu referire la art.9 alin.(6)], art.I pct.65 [cu referire la art.552 alin.(1), (2) și (4)] și art.I pct.67 [cu referire la art.57 alin.(2) și (4)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, precum și legea în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.