Press "Enter" to skip to content

Student chinez la Bacău, mort la Roman în urma unui accident stupid. Tânărul era îndrăgostit de Eminescu şi de România

Yin Yuguo era student la Bacău şi a murit sâmbătă dimineaţă, după ce trenul cu care circula plecase de puţin timp din Gara Roman.

Un tânăr chinez care studiază la Universitatea din Bacău a murit sâmbătă, 26 ianuarie, în urma unui accident de tren.

În vârstă de 17 ani, studentul chinez a plecat sâmbătă, singur, într-o drumeţie, la Cetatea Neamţului.

El s-a urcat în tren, dar s-a speriat când a crezut că se află la Paşcani, în momentul în care trenul abia se urnise din loc din Roman. Pentru că trenul avea viteză mică, s-a aruncat din mers, dar s-a lovit la cap de o bornă şi a murit.

”Se pare că tânărul era într-o clasă pregătitoare la o universitate din Bacău, era turist şi un împătimit al excursiilor. Acesta ar fi plecat din Bacău către Roman şi ar fi schimbat trenul spre Paşcani.

În Roman, acesta a fost găsit decedat la aproximativ 200 de metri de gara CFR în triajul gării CFR Roman, cu o leziune în zona capului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ, Robert Costin, potrivit ziarului Deşteptarea.

Studentul Yin Yuguo era îndrăgostit de ţara noastră. Reporterii Recorder au realizat un reportaj cu el, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia.

“În viaţa unei redacţii apar, din când în când, personaje care devin legendare. Ele nu au neapărat o importanţă socială sau politică, dar cuvintele, grimasele, strigătele lor, rămân pentru totdeauna în memoria reporterilor…

Putem să începem să căutăm vinovaţi: că trenurile noastre arată la fel ca acum 50 de ani, că nu s-a învrednicit nimeni să lipească o amărâtă de hartă pe dinăuntrul vagonului, că în gări cârâie câte-un difuzor ruginit, că la ghişee dai cu tunul şi nu găseşti un funcţionar care să vorbească engleza, că suntem ospitalieri numai la ţuică şi slană, dar n-am pune un indicator la o răscruce de drumuri. Or fi şi astea, dar… nu despre vinovaţi e vorba aici”, au scris reporterii Recorder la aflarea veştii morţii studentului chinez.

„Yin Yuguo avea 16 ani. A ajuns la noi, la universitate, în toamna lui 2018, ca student la clasa pregătitoare. Avem un astfel de program pentru viitorii studenţi străini. El absolvise liceul în ţara lui şi plănuia să stea patru ani în Bacău, timp în care să înveţe limba şi să termine Facultatea de Litere.

A colaborat cu Institutul Cultural Român din Beijing, iar dragostea lui pentru România a început după ce l-a citit pe Eminescu în chineză. Era singurul copil al unei familii de intelectuali: mama sa e profesoară universitară de limba şi literatura chineză, iar tatăl e profesor de cultură şi civilizaţie indiană. Visul lui Yuguo era să înveţe limba română şi să traducă literatură românească în limba chineză.

Acum două săptămâni, pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, a mers, fără să-l fi trimis cineva, să recite din Eminescu, în chineză, la o manifestare culturală de la Galeria Alfa, din Bacău. Era un aventurier, lua trenul să viziteze case memoriale de scriitori, muzee, încerca să înţeleagă ţara în care ajunsese. Era o excepţie, am avut mulţi studenţi străini, dar niciunul atât de pasionat de cultura românească“.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *