501 milioane de dolari, despăgubirea stabilită în cazul morții lui Otto Warmbier

Un tribunal din Washington a condamnat luni Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitatea sa în moartea unui cetăţean american Otto Warmbier, considerând că acesta a fost victima unor acte de tortură, relatează AFP, citată de Agerpres.

“O familie americană, Warmbier, a suferit direct brutalitatea Coreii de Nord atunci când regimul de la Phenian l-a arestat pe fiul lor pentru a-l folosi ca pion în manevrele acestui stat totalitar şi în confruntarea sa cu Statele Unite”, a declarat judecătorul Beryl Howell, care a reprezentat familia tânărului Otto Warmbier, reţinut timp de 18 luni şi decedat în iunie 2017 după repatrierea sa.

Studentul american a fost încarcerat la Phenian în ianuarie 2016 pentru că a furat un obiect de la hotel. El a fost eliberat din motive medicale în iunie, a sosit acasă grav bolnav, în comă, şi a murit câteva zile mai târziu.

Cauza exactă a morţii sale rămâne necunoscută.

O publicaţie americană a dezvăluit, în octombrie, noi probe care acreditează teza potrivit căreia el a fi fost bătut de către regim. Phenianul a dezminţit mereu orice act de tortură, afirmând că tânărul a contractat botulism în timpul detenţiei.

Judecătoarea Howell le-a acordat părinţilor lui Otto Warmbier suma de 501.134.683,80 dolari, în mare parte cu titlul de despăgubiri.

”Coreea de Nord este responsabilă (atât) de torturarea, luarea ostatic şi uciderea extrajudiciară a lui Otto Warmbier, cât şi de răni provocate tatălui şi mamei sale, Fred şi Cindy Warmbier”, afirmă ea în hotărâre.

Judecătoarea l-a citat pe neurologul Daniel Kanter, potrivit căruia tânărul probabil a suferit leziuni cerebrale, cauzate de o întrerupere a irigării sangvine a creierului, care a durat între cinci şi 20 de minute.

Ţinând cont de cazuri cunoscute de interogare efectuate de către serviciile nord-coreene, tânărul ar fi putut să fi fost supus unor simulări ale înecului (“waterboarding”), unor şocuri electrice, sufocări şi smulgerii dinţilor cu cleştele, a subliniat judecătoarea.

Potrivit magistratei, Coreea de Nord nu a reacţionat faţă de plângerea depusă în baza unei legi care permite unor cetăţeni americani să declanşeze urmăriri în justiţie cu privire la infracţiuni care nu sunt considerate acoperite de imunitatea diplomatică.

Este foarte improbabil ca Nordul săplătească această sumă, iar activele regimului susceptibile să fie confiscate în Statele Unite sunt foarte fiabile.

Moartea lui Otto Warmbier a înrăutăţit relaţiile deja dificile între Washington şi Phenian pe tema aresenalului nuclear nord-coreean. O ”încălzire” bruscă a condus însă la o întâlnire istorică între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump în iunie, în Singapore.

Această hotărâre judecătorească ar putea să afecteze negocierile între Washington şi Phenian cu privire la un acord de ”denuclearizare” a peninsulei coreene, care par blocate în prezent, în pofida faptului că Trump intenţionează să-l reîntâlnească la începutul lui 2019 pe conducătorul acestui regim izolat.

”Există progrese”, a dat asigurări luni preşedintele american pe Twitter. ”Aştept cu nerăbdare viitorul meu summit cu preşedintele Kim”.

În hotărârea sa, judecătoarea Howell precizează că Departamentul de Stat american a sfătuit întotdeauna familia Warmbier să rămână în retragere atunci când Otto era în detenţie, apreciind că Nordul ar putea să prezinte exigenţe în schimbul eliberării tânărului.

Loading...