De Crăciun, medicii au făcut un miracol pentru Nicolae. De 20 de ani avea de o boală gravă

Crăciunul vine și ca să ne arate că există miracole, ca în cazul unui român care a trecut printr-o operație complicată.

Doctorii i-au montat o inimă artificală, iar, în Ajun, pacientul a fost externat și a ajuns în sfârșit… acasă.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Nicolae Barbu a fost diagnosticat cu o boală gravă de inimă. De atunci a trecut prin mai multe operații, dar starea lui doar s-a agravat. Abia luna aceasta medicii de la Institutul CC Iliescu i-au montat o inimă artificială.

Nicolae Barbu, pacient: ″Ventriculul meu stâng fiind foarte mărit, nu mai reușește să facă ce trebuie să facă. Nu mai pulsează sânge în aortă, în aorta descendentă. Toate lucrurile astea le știu din spital. Înainte eram extrem de limitat în efort, uneori efortul se reducea la a vorbi. E o aparatură destul e complicată pe care o vedeți p-aici, trebuie să o port tot timpul″.

Operația a decurs fără probleme, așa că, în Ajun, Nicolae a ajuns acasă și își petrece Crăciunul cu ai lui.

El este al 10-lea pacient care anul acesta a primit o inimă artificială la Institutul CC Iliescu din Capitală, însă mii de români trec anual prin mâinile medicilor, din cauza afecțiunilor cardiovasculare.

Aritmiile, insuficiența cardiacă și bolile pericardului sunt doar câteva dintre semnele care arată că inima are probleme. Iar obezitatea, stresul, fumatul, oboseala sau infecțiile netratate sunt factori care le agravează.

Sunt însă câteva reguli care trebuie urmate pentru a ține departe bolile de inimă: nu fumați, faceți analizele uzuale o dată pe an și adoptați un regim de viață sănătos. Iar dacă știți că cineva din familie are sau a avut probleme cardiace, mergeți să consultați un specialist.

Faceți analizele de sânge, testul de efort și o electrocardiogramă.

Loading...